Drágulás

2022.03.24. 09:00

Hatvan fölé segítheti a tojás árát a húsvét

Egyes somogyi kereskedők akciókkal próbálják enyhíteni az ünnepek előtti tojás-áremelkedés hatásait. Somogyban is lesz elég tojás, de a legfrissebb előrejelzések szerint húsvétra 55–60 forint körül alakulhat a fogyasztói átlagára.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Most 52 forint egy tojás, de néhány nap múlva már várhatóan 60 forintra drágul – mondta lapunknak Varga Józsefné, az egyik porrogszentkirályi üzlet vezetője. – Általában egy, legfeljebb két doboz tojást kérnek a vásárlók, s vannak olyanok is a faluban, akik helyi gazdálkodóktól vásárolnak. 


A kaposvári piacon is érezhetően nőttek az árak. Bóka Réka kereskedő azt mondta: márciusban kétszer drágult náluk a tojás. A hónap elején hat, a héten további négy forinttal. A ketreces tartású S-méretű tojás két hete 32 forint volt, most 42 forint, az M-es a korábbi 41 helyett 53 forint, az L-es február végén még 47 forintot kóstált, most 58 forintba kerül. Az L-s mélyalmos tojás 62 forint. Ez a pillanatnyi ár, ám nem zárható ki újabb drágulás. 


– A takarmány és a fuvarköltségek is nagyon megemelték a termelők kiadásait – mondta. – A vásárlóknak fontos hír, hogy az ünnepek előtt is biztosan lesz friss tojás, s mi kizárólag hazai árut forgalmazunk. A somogyin kívül Baranyából és az Alföldről is kapunk tojást. 


Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője érdeklődésünkre közölte: az egyik beszállítóval hétfőn egyeztetnek a tojásárakról. Ötvenegy boltjukban hetente több ezret adnak el, s a korábbi évek tapasztalatai szerint húsvét előtt nagyjából 20 százalékkal nagyobb mennyiséget forgalmaznak. 


Azt mondta: elképzelhetőnek tart egy újabb tojásárdrágulást az ünnepek előtti hetekben, ám cégük épp ezért akció hirdetését tervezi. 
– A héten mi már emelt áron kaptuk a tojást – mondta Gulyás Árpád, a csurgói Csurgó Coop Zrt. elnöke. Hozzátette: 2021 márciusában 53 forint volt a tojás, azóta többször kisebb mértékben változott az ára, mos 63 forint a boltjukban. 
 


Fotó: Lang Róbert

 

Akadozik a jelentős ukrán tojásimport


A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint az elmúlt időszakra jellemző túlkínálat nem tette lehetővé, hogy a forgalmazók elérhessék a gazdaságos működéshez minimálisan szükséges termelői árszintet, mivel a hazai fogyasztóknak eladott étkezési tojás 20–25 százaléka importból származik. Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára szerint azonban az elmúlt hetekben a madárinfluenza miatt mind Franciaországban, mind Olaszországban jelentős tojótyúk-állományt kellett felszámolni, emellett a háború kitörése miatt a korábban jelentős ukrán tojásimport is akadozik. A csökkenő kínálat miatt a kereskedők immár hajlandóak megfizetni a termelők által igényelt 40 forintos átlagos termelői árat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában