Járványügy Somogyban

2022.03.04. 11:30

Hétfőtől nem kell maszk mögé bújniuk a somogyiaknak sem

Március 7-től, vagyis hétfőtől fellélgezhetünk, hiszen a kormány döntése értelmében megszűnik a maszkviselési kötelezettség. Ennek ellenére lesznek olyan cégek, ahol maradnak a biztonsági intézkedések. S a boltokban eztán is vásárolhatunk maszkot, illetve fertőtlenítőszereket.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Mi is látjuk, hogy javulnak a mutatók – mondta csütörtökön Horváth Árpád, a kaposvári Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. – Nálunk januárban, az omikron idején hiányoztak a legtöbben, hetente 8-9 dolgozót kellett pótolnunk. 

A 322 alkalmazottat foglalkoztató vállalatot súlyosan és közvetlenül érintette a pandémia, 2020 tavaszán egy hónapra fel kellett függeszteniük a termelést. Azóta különösen nagy figyelmet fordítanak a biztonsági szabályok betartására, dolgozóik 74 százaléka beoltatta magát. A cégvezetés csütörtöki megbeszélésén már szó esett a járványügyi korlátozások döntő többségének megszüntetéséről. Horváth Árpád elmondta: a lazítás ellenére cégüknél zárt térben vélhetően még egy ideig fenntartják a maszkviselést. 

– A hír azt jelenti, hogy lecseng a járvány – közölte Hatta József, a kaposvári Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője. – Ennek ellenére továbbra is forgalmazzuk a megelőzést szolgáló termékeket, a maszkot és a kézfertőtlenítőt is. 

A társaságnak két megyében 51 üzlete van, s összesen 160 munkatársat foglalkoztat. Tavaly csaknem 40 dolgozójuk volt koronavírusos, de szerencsére mindenki felgyógyult. 

Handó János, a patcai Katica Tanya tulajdonosa azt mondta: beltéren jövő héttől már náluk sem kell szájmaszkot viselni. Örül a döntésnek, s abban bízik, hogy a tavalyinál erősebb lesz az idei szezonjuk. 

 

Hetente háromszor is teszteltek

Lukácsi Sándor, a fonyódi CMS Electronics Hungary Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: az összes, így a maszkviseléssel kapcsolatos előírást is maradéktalanul betartották, és az utóbbi időben rendszeresen előfordult, hogy hetenként háromszor is tesztelték a dolgozóikat. – Utoljára február második felében tartottunk átfogó ellenőrzést, s nem találtak egyetlen pozitív kollégát sem – közölte. – Az életbe lépő új szabályok betartását cégünk is követi. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában