Emberségből konyhába

2022.03.10. 11:30

Kaposváron linzerrel, Siófokon piskótával lepték meg a menekülteket

Kaposváron lekváros linzert, Siófokon piskótatekercset készítettek a diákok a Somogyban elszállásolt menekültcsaládoknak.

Góz Lilla

Mindemellett folyamatos a tartós élelmiszerek és tisztálkodási szerek gyűjtése, a Bárczi-iskola adományaival pénteken indulnak el a magyar–ukrán határra. Szerdán reggel nyolc óta sürögtek-forogtak a Bárczi-iskola konyhai kisegítő szakos diákjai a tankonyhában. Linzertésztát készítettek. Török Zsófia szakoktató elmondta: két nap alatt háromszáz linzerkarikát sütnek ki, tölteléknek a maguk főzte szilva-, alma-, baracklekvárt használják fel. 

– Ezek a sütemények már elkészültek – mutatta Bogdán Ibolya, az egyik lelkes diáklány. – Több menekültcsalád érkezett Kaposvárra, nekik próbálunk kedveskedni a süteményekkel – mondta, hozzátéve: nagyon szeret sütni-főzni, és ezúttal még több figyelmet fordít rá, mert tudja, hogy jó helyre kerül a sütemény. 

Fotók: Lang Róbert

Péntek reggel szendvicseket is gyártanak azoknak, akik a magyar–ukrán határhoz viszik az adományokat. 

A Bárczi-iskola tanári irodájának minden asztala roskadozik a tartós élelmiszerektől, de tisztálkodási szerekből sincs hiány. Ottjártunkkor az iskola dolgozói finomságokkal töltöttek épp egy szatyrot, amelyet Debreceni Erzsébetnek adtak, aki három gyermekével a múlt héten érkezett Kárpátaljáról. – Jó emberektől lakást kaptunk, a kislányunkat már beírattuk a Kodály-iskolába, az autista kisfiamat pedig a Bárcziba. Nagylányom óvodapedagógusnak tanul odahaza az egyetemen és várhatóan itt, Kaposváron folytathatja a tanulmányait – mondta el Debreceni Erzsébet. – Ennyi segítőkész emberrel még nem találkoztam, köszönöm, hogy mindenben számíthatunk a kaposváriakra – tette hozzá. 

Kovács Attila, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ igazgató-helyettese lapunknak elmondta: hátrányos helyzetű diákjaik nagyon sok támogatást kaptak az évtizedek folyamán és kötelességüknek érezték, hogy segítsenek a nehéz helyzetbe kerülteknek. Péntek reggel indulnak az adományokkal az ukrán–magyar határhoz. A Siófoki Szakképzési Centrum iskoláiban is gyűlnek az adományok, amelyeket Ukrajna Siófoki Tiszteletbeli Konzulátusa segítségével juttatnak el a rászorulókhoz. A Krúdy-iskolában piskótatekercsek készültek, amelyeket a Napfény Hotelben lakó menekültcsaládoknak vittek el.

Tabon felekezettől függetlenül mindenki segíteni próbál 

A tabi református egyházközség kezdeményezésére indult gyűjtés felekezeti hovatartozás nélkül a Zichy Mihály Művelődési Központban. Hoztak élelmiszert, édességet, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, ruhaneműt. Az első segélyszállítmányt a napokban vitték el a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai – tudtuk meg Sándor Zoltán tabi református lelkipásztortól, aki elmondta, hogy folytatják a gyűjtést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában