Ukrán háború

2022.03.03. 11:30

Mások megsegítésére is böjtölhetünk húsvétig

„Imádkozzatok, és böjtöljetek a békért!” Erre kérte a kaposvári katolikus gimnázium tizenkettedik évfolyamos diákjait Varga László megyés püspök a hamvazószerdán bemutatott diákmisén.

Turbéki Bernadett

Hamvazószerdával lezárult a farsang időszaka, és megkezdődött a bűnbánat ideje. 

A tavalyi virágvasárnapon megszentelt barkák hamva az elmúlás és a bűnbánat jelképe. Ebből a hamuból rajzoltak keresztet a papok a hívek homlokára a szerdai miséken. 

– Nagyon sokan, akik komolyan veszik a hitüket, hamvazószerdán megállnak, befelé figyelnek mert valami történik a lelkükben. Mások számára ez is egy ugyanolyan szerda, mint a többi – mondta Bálint Gábor, a Nagyboldogasszony Iskolaközpont vezető hitoktatója, aki szerint fontos lenne egy startvonalat húzni, amely megmutatja, hogy a negyvennapos böjti időszak alatt milyen utat jártunk be és hova jutottunk el lelki életünkben. 

– Nincs recept az út megjárására, mindenki más gyarlósággal, vagy bűnnel küzd. Nem a húsfogyasztás tilalmáról szól, hanem a lemondásról: miért és hogyan mondunk le valamiről, amit azután már nem tudunk visszavenni, mert elengedtük – mondta Bálint Gábor. – Ha az iskola tanulói fejenként csak egy babkonzervet hoznak, az 680 konzervet jelent, vagyis ugyanennyi háborús menekült ebédje lenne megoldott. Nem gondolom, hogy egy babkonzerv nagy lemondást jelentene, ám ha egy csoki, vagy chips kerül a kosárba, már tényleg lemondtak róla, elengedték, szabadok lesznek tőle – hívta fel a fiatalok figyelmét a mise végén. 

 

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában