Március 15.

2022.03.15. 11:47

Megyeszerte emlékeztek '48 hőseire

Megyeszerte megemlékezéséket tartottak hétfőn és kedden a forradalom és a szabadságharc tiszteletére. A Balatonnál a nemzeti ünnepünkön kezdődtek meg a Petőfi-emlékév rendezvényei.

K.G.

Fotó: lotus7.hu

A Petőfi 200 emlékév somogyi rendezvényeinek sorát Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg Balatonbogláron a március 15-ei ünnepségen. A forradalom költője születési évének két évszázados jubileumán az országban Petőfi-klubok alakulnak, és Balatonboglár is kiveszi a részét az emlékezésből. A művelődési házban egész évben tartanak rendezvényeket, felidézve Petőfi alakját. A megújított Vörösmarty-téren az országzászlónál gyülekeztek az ünneplők, Mészáros Miklós polgármester tartott ünnepi beszédet, majd az emlékezők megkoszorúzták a balatonboglári Fischl-ház falán a reformkor nagyjait méltató emléktáblát. 

Nagyatádon a Kossuth-szobornál rendezték a városi ünnepséget, melyen az Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulói léptek fel. A 681-es számú útvonal és a Mártírok útja kereszteződése, valamint az Aradi utca kereszteződése közötti útszakaszt délelőtt 9 óra 45 perctől 11 óráig teljes egészében lezárták az ünnepség miatt, a közlekedők a környező utcákban kerülhettek. A siófoki ünnepség a Fő téren kezdődött, majd a Március 15-e parkban koszorúztak, és a Szapudi-asztalnál emlékeztek a 174 évvel ezelőtti történelmi eseményekre. Főhajtással tisztelgett a hősök emléke előtt Witzmann Mihály országgyűlési képviselő. A Balaton táncegyüttes műsora és este a Kálmán Imre Művelődési Központban fényfestés színesítette a programot. 

Somogy megye területén Szőlősgyörökön volt a legnagyobb katonai összecsapás 1848-ban, amikor megállították Jellasics hadait. A csata helyszínén, a falu déli határban emlékhely áll, ahol a szőlősgyörökiek minden évben felidézik a történteket. Március 15-én az általános iskola diákjai adtak itt műsort. Klotz Péter polgármester elmondta: emlékező túrát tervez az önkormányzat, hogy elődeink nyomában bejárható legyen a szabadságharc somogyi eseményeinek helyszíne. 

Újvárfalván, a Noszlopy-kúriában újra megrendezik a hagyományos március 15-ei ünnepséget délután, miután két év kimaradt a covid miatt. Hagyományőrzők és a Somogyi huszárok gyülekezőhelye ilyenkor a település. Mintegy hetvenen vesznek részt az idei rendezvényen. Fellép a helyi nyugdíjasok énekkara és az általános iskolások csoportja, majd a Noszlopy-kúria falán megkoszorúzzák az emléktáblát. A megemlékezés beszélgetéssel, kalács és pogácsa fogyasztásával, a felnőtteknek borkóstolással zárul.         

 

 

Címkék#március 15

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában