Vakcinázás

2022.03.28. 17:30

Rókáknak potyog a csoki az égből

Felszálltak azok a kisrepülőgépek Kaposújlakról, amelyek a napokban országszerte juttatnak ki csalétket a rókáknak. Megkezdődött a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása hazánk déli és keleti megyéiben.

Góz Lilla

Rókacsalikat rejtettek azok a fehér kartondobozok, amelyeket pénteken pakoltak kisrepülőgépekbe Kaposújlakon. 
– 210 ezer csalétket raktunk be, és szombaton szállunk fel Jakabszállásról – mondta el Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezetője. – Az előrejelzések szerint az időjárás kedvez a munkálatoknak, a tervek szerint kedden végzünk a szórással – tette hozzá az ügyvezető. 1996 óta végzik a rókák immunizálását, 150 méter magasból szórják a rókacsokikat. 

Fotó: Lang Róbert 

A vakcinázás a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat, a programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe. Az érintett települések megyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető. A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. 

 

Sikeres a vakcinázás

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a csal­étket. A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő hazánkban. Utoljára 2017-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon. Emberi megbetegedés már több mint 25 éve nem történt. A román hatóság utoljára 2021 februárjában jelentette a betegség megállapítását rókában. Ukrajnában 2021-ben 400 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi- és vadállatokban. 
 


Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában