Eltörölt korlátozások

2022.03.06. 19:45

Van, aki az arcokon tartatná a maszkot

Hétfőtől eltörlik a járványügyi korlátozások többségét, az egészségügyre azonban nem vonatkozik a lazítás.

Turbéki Bernadett

Fotós: Lang Robert Kaposvar

A kaposvári óvodákból és iskolákból több gyermek is hiányzik. Van olyan iskola, ahol osztályonként csupán 8–13 diák vesz részt a jelenléti oktatásban, a többiek légúti megbetegedéssel küzdenek. A gyermekorvosok szerint a Covid már lecsengett, egyre kevesebb a pozitív teszt. 

Szabados Zsófia Petronella kaposvári gyermekorvos közösségi oldalán üzent kis pácienseinek, hogy hétfőtől nem kell bejelentkezni a rendelésre, a betegvizsgálat érkezési sorrendben történik. 

– Nem örülök a maszkviselés enyhítésének, a következő két hétben még fenntartanám az arcokon – mondta lapunknak. – Nagyon sok a beteg gyermek, most értünk az influenzajárvány csúcsára. Nem győzzük a napi hatvan telefonos időpont-egyeztetést, ezért is döntöttünk úgy, hogy ezután érkezési sorrendben vizsgáljuk a magas lázzal, légúti panaszokkal érkező pácienseket – mondta Szabados Zsófia Petronella. Hozzátette: a tűrőképesség határára kerültek a napi százas betegforgalommal. Először az ovisok, aztán a kisiskolások kapták el a betegséget. 

Id. Pavlovics György kaposvári gyermekorvos szerint márciusban még marad az időpont-egyeztetéses rendszer a rendelőjében. – A múlt héten még teszteltük a gyerekeket, a pozitív eredmények száma jelentősen lecsökkent – mondta. – Jelenleg két különböző vírus miatt hiányzik a többség az iskolákból. Köhögéssel járó légúti megbetegedésekkel és gyomor- és bélpanaszokat okozó vírussal küzdenek, s még a nátha is jelen van – mondta a gyerekorvos. 

 

A felnőtteknél még nem tarol 

Jaczó Nóra kaposvári háziorvos rendelőjében is tapasztalható a koronavírus okozta megbetegedések csökkenése. – A koronavírus-járvány lement, néhány felső légúti betegséggel küszködő betegünk van. Magas lázas, influenzás tünettel egyelőre csupán elvétve találkoztam – mondta a háziorvos, aki szerint ideje volt az enyhítéseknek, ám a rendelőkben továbbra is örülnek annak, ha előzetesen bejelentkeznek az influenzaszerű tüneteket produkáló betegek, hogy a részükre fenntartott külön idősávban vizsgálhassák meg őket.

Címkék#Maszk#COVID

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában