Nemzeti ünnep

2022.03.15. 14:44

Virágokkal és koszorúkkal emlékeztek a 48-as hősökre Kaposváron

Önnek egy üzenete van. Az üzenet küldője: Kossuth Lajos – ezzel a modern hangvételű szöveggel aktualizálta a kaposvári megemlékezés műsora 1848-at, és az ünnepi beszéd is a múlt tanulságait kutatta.

Kovács Gábor

Nemzetiszín zászlókkal vonuló középiskolások érkeztek kedden délelőtt a Széchenyi térre, majd a tömeg a Petőfi szoborhoz, aztán a Kossuth térre indult. Mindenütt virágokkal és koszorúkkal rótták le kegyeletüket a forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Még sohasem volt olyan fontos a kiállás, mint manapság – hangzott el a megemlékezésen. 

– Sorsdöntő napokat élünk – mondta ünnepi beszédében Szita Károly polgármester. – Járvány, háború, válságok sújtják a mindennapokat. De nemcsak túlélünk, hanem alakítjuk is a jövőt. A tehetség szárnyal és alkot, épít országot és nemzetet, és munkát ajánl azoknak, akik dolgozni akarnak. Kedves fiatal barátaim! Legyen béke, szabadság és egyetértés!

A márciusi ifjak ezzel a mondattal kezdték a követeléseiket, és most különösen fontos ez a gondolat. A mának szól az intelem, és nekünk szólnak a hívó szavak, utalt erre a polgármester, akinek a meggyőződése, hogy ez az eszme örök időre szóló vezérfonalat adhat.

– Bennünket, magyarokat aligha érhet vád, mert az elnyomatásban mindig készek vagyunk küzdeni a szabadságunkért – jelentette ki Szita Károly. –  Ne akarjuk a háborút, de akarjuk a békét! Akarjuk a szabadságot, de ne akarjuk a kiszolgáltatottságot...

A múlt tapasztalataiból nyert tudás mondatja velünk, hogy egyre inkább a lelkierőre kell összpontosítanunk, mert ez nemzedékről nemzedékre hagyományozódva a legnehezebb időkben is megtartotta nemzetünket és országunkat, intett. Odaadó cselekvéssel és együttérzéssel, a legjobb arcunkat mutatva forduljunk azok felé, akiknek hátra kellett hagyniuk az otthonaikat, és nálunk remélnek biztonságot és menedéket, tette hozzá, majd arra szólított fel, hogy mutassunk példát az önmagából kivetkőző világnak. 

 

 

Sokan léptek fel az ünnep tiszteletére  

Az ünnepi műsorban közreműködött a Kaposvár Helyőrségi Zenekar, Major András őrnagy vezetésével, térzenét adva biztosították a hangulatot. A tömeg a somogyi huszárok után vonult az egyik helyszínről a másikra, ők az ünnepségen is díszőrséget adtak. A Vikár Béla Vegyeskar dallamai Ludmány Géza karnagy vezetésével csendültek fel. György-Horváth László és Felde Rebeka népzenészek is bemutatták tudásukat a megemlékezésen. A műsorban a Csiky Gergely Színház színművészei szerepeltek, valamint a Somogy Táncegyüttes vezetésével. A Somogy Zenekar húzta a talpalávalót. A Kossuth tér megtelt, a koszorúzást is népes nézőközönség kísérte figyelemmel.   

          

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában