Babavárók

2022.03.27. 11:30

Visszakérik a támogatást, ha nem jön időben a gólya

Somogyban sikeres volt a babaváró hitel, bár országosan januárban minden eddiginél alacsonyabb összegben folyósítottak, a gyermekvállalási cél megszegéséhez pedig egyre magasabb büntetőkamatok társulnak. Áprilistól már 3,5 millió forintot kockáztatnak a babaváró hitelt igénybe vevők, ha nem sikerül teljesíteniük a vállalásukat.

Kovács Gábor

A babaváró hitel egy gyermek után kamatmentes, három gyermek után pedig akár mind a 10 millió forintot megkaphatják a szülők anélkül, hogy bármennyit is vissza kellene fizetniük a hitelből. Ez a kedvező lehetőség ugyanakkor mindenképpen a gyermek megszületéséhez kötött. Ha öt éven belül nem sikerül a gyermekáldás, vissza kell fizetni az addigi kamattámogatást, és ezt követően csak piaci feltételek mellett lehet tovább fizetni a babaváró hitelt. A büntetés összege pedig egyre csak emelkedik, mert az állampapírpiaci referenciahozamhoz kötött. Az állampapírok kamatai pedig inflációs és háborús helyzetben általában nem csökkenni, hanem emelkedni szoktak. 

A Magyar Államkincstár 2019 júliusától 2022. március közepéig összesen több mint 38 milliárd forint babaváró hitelt folyósított somogyi családok részére, felelték érdeklődésünkre. A program tehát sikeresnek mondható. A büntetésre és visszafizetésre vonatkozóan a folyósító pénzintézetek rendelkeznek információval. Az biztos, hogy a jogosultság ellenőrzése folyamatos. A jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat az államháztartásról szóló törvény szerint késedelmi kamattal növelt összegben kell visszafizetni, a visszafizetést előíró határozat véglegessé válását követő 120 napon belül. Szüneteltetés esetén az elmaradt törlesztőrészleteket a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal növelt összegben, a hitelintézet felhívásának kézhezvételét követő 120 napon belül kell a banknak megfizetni. 

A magzat után igénybe vett gyermekvállalási támogatás, illetve a törlesztés szüneteltetése esetén a szülőknek igazolásokat kell leadniuk. Igazolniuk kell a gyermek születését vagy a magzat halva születését, illetve az élve született gyermek elhalálozását is a szülés várható időpontját követő 60 napon belül. 
Ha ezt a szülők nem teszik meg, abban az esetben a hitel­intézet a határidő lejártát követő 15 napon belül értesíti erről a kincstárat. Ha a gyermekre vonatkozóan a családok támogatásáról szóló törvény szerinti egységes szociális nyilvántartásban nem található adat, a kincstár erről haladéktalanul értesíti az állami adóhatóságot. 
 

Öt évük van a megszületésre a vállalt babáknak

A hatóságok vizsgálhatják a feltételek teljesítését 
Az állami adóhatóság a kölcsön és a babaváró támogatás igénylésekor tett nyilatkozatok valóságtartalmát a támogatott személyeknél a kölcsönszerződés megkötésétől a futamidő végéig hatósági ellenőrzés keretében vizsgálhatja. Ha az ellenőrzés során megállapítja, hogy a támogatott szülők jogosulatlanul vették igénybe a babaváró támogatást, illetve a törlesztés szüneteltetését, erről 5 munkanapon belül értesíti a hitelintézetet a NAV, és határozatban rendelkeznek a jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatás összegének visszafizetése iránt. A visszafizetés elmaradása esetén a jogosulatlan igénybevételből származó összeget követelésadók módjára hajtják be. 

Fotó: Lang Róbert 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában