Kapós tőke

2022.04.06. 09:00

A borrégiók közül a balatoniban a legdrágább a szőlőültetvény

A magyarországi borrégiók közül a balatoniban a legdrágábbak a szőlőültetvények és az ingatlanok – derül ki egy friss kutatásból. Csaknem hárommillió forintba kerül átlagosan egy hektár szőlő a tónál, mégsem kell sokat várniuk az eladóknak a vevőkre.

Góz Lilla

A Takarék Index adatai szerint a bortermő régiók közül a balatoniban voltak a legdrágábbak az ültetvények a 2020-21-es statisztika szerint. A települések közül a budai agglomerációhoz tartozó Üröm a listavezető, itt a második Balatonszemes volt 715 ezer forinttal, de az élmezőnyben szerepel Zamárdi és Balatonlelle is. 

 

– A hárommillió forintos hektáronkénti induló ár az öreg, kivágásra érett ültetvényre vonatkozik, egy fiatalabb, jó területi adottsággal rendelkező szőlőterület még többe kerül – mondta el Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezetője, a Balatonboglári Borvidék elnöke. Hozzátette: tudatosan dolgoznak azon, hogy 85 hektárnyi ültetvényüket megfiatalítsák, jelenleg területük 95 százalékán van új telepítés. Megjegyezte: ha a szőlőt magasabb áron vennék, akkor is ráfizetés lenne egy idős ültetvény fenntartása. – Hektáronként legalább 10–13 tonna szőlőt kell ugyanis szüretelni, enélkül a mennyiség nélkül nem versenyképes egy terület – emelte ki Bujdosó Ferenc. 

 

– Egy tőkehiányos, kevésbé korszerű ültetvény – ami esetleg beteg is – a Balatonboglári Borvidéken hárommillió forint körül van, ami a termőföld árával megegyezik – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – Eladó új telepítésű ültetvényt nem lehet találni a környéken. Hamar gazdára találnak a régi ültetvények, amelyeket új tulajdonosuk megújít. Hozzátette: Magyarországon mintegy 62 ezer hektár az árutermelő szőlőültetvények összes területe. A hat borrégióban, a balatoni, a dunai, a felső-magyarországi, a Felső-Pannon, a Pannon és a tokaji régióban huszonkettő borvidék található. 

 

Már várják a telepítési kérelmeket 

 

Április elsejétől már igényelhető az új borszőlő-ültetvények telepítési engedélye. Április 30-áig lehet benyújtani az új telepítéssel érintett területekre kérelmet az illetékes hegybíróhoz. 2022-ben országosan 618 hektárnyi területre lehet kérni telepítési engedélyt hazánkban. A kérelemben mellékelni kell a talajvédelmi terv jóváhagyásáról szóló, véglegessé vált, egy évnél nem régebbi döntésének másolatát, a kérelmező használatában lévő összes földterületre vonatkozó földhasználati összesítőt. Az új telepítési engedély minden esetben három évig használható fel. Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, az engedély lejárati napjától számított két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában