Profi legóépítők bemutatkozása

2022.04.28. 17:30

Apró darabokból épült fel az Északi sark az Agorában

Életkortól függetlenül kicsiket és nagyokat ámulatba ejt, nem csoda, hogy a Dániából 1958-ban útjára indult legó meghódította a világot. A hétvégén a budapesti Kockajáték Klub tizennégy profi építője mutatta be, mit lehet kihozni az összeillő apró műanyag elemekből.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Karib-tenger kalózai-, a középkori várak-, az Északi sark-, a Star Wars világa. Ez csupán néhány az alkotások közül, amelyet a Kaposvárra hozott legóvilágban megcsodálhattunk az Agorában. A kiállított építmények legtöbbje egyedi, vagyis nem készletből származó alapanyagokból készült. Pikkel Zoltán az interneten rendeli meg az építkezéshez szükséges kockákat, mert gyakran előfordul, hogy egy-egy elemből több százra van szüksége az elképzelt építményéhez, a boltban kapható készletek pedig nem tartalmazzák a kívánt mennyiséget egy-egy darabból. 

– Ez már majdnem művészet – mutatott végig a csaknem húsz négyzetméteres terepasztalon, amelynek minden házát ő találta ki és építette meg harminc-negyven centiméteres magasságban. Több közülük a valóságban is létezik. – Amikor a fiam hároméves volt, túllőttem a célon, ugyanis nem tudta még összerakni az általam vásárolt legót, így én játszottam vele, ő meg kapott helyette duplót – nevetett Pikkel Zoltán, akit tizenhárom éve varázsolt el az építőjáték. Csaknem hetven négyzetméternyi várost rakott azóta össze, amelyet egy erre a célra kialakított polcrendszerben szállít, ha kiállításra viszi legóvárosát. – Sajnos magyar jellegzetességeket tartalmazó készleteket nem ad ki a Lego, ezért készült ez a tipikusan „magyar” vonat. Jelenleg az Országházat építem otthon, három méter magas és hét méter széles lesz – tette hozzá a főállású legózó. Alkotásainak egy része egy budapesti, állandó kiállításon szerepel, mint például a Nyugati pályaudvar, amely többször bebizonyította, hogy nem szállítható könnyedén. 

 

Míg Pikkel Zoltán a városépítést érzi magáénak, addig Uhrovszky Lászlót inkább a filmek világa ihleti az alkotásra. – A Star Wars a kedvenc filmem, teljesen elvarázsolt a világa – mondta Uhrovszky László, aki saját bevallása szerint negyven éve épít, bár nem otthon teszi ezt, mert családjában vita tárgya a legózás, ha a konyhaszekrényből is a kis alkotórészek folynak ki. 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek legózzanak, mert annyi mindent fejleszt, elsősorban a fantáziájukat – mondta Mónok Andrea, aki az ötéves Ádámmal épített egy asztalnál. – A férjem harminc évvel ezelőtti összeömlesztett kockáiból alkotnak leggyakrabban, a tízéves lányom azonban szereti a lányos legókat. A kiállításon szereplő alkotásokat három óra alatt pakolják össze, lefóliázva szállítják egy raktárba, ahol az új kiállításig pihennek részekre bontva. 


Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában