Nem minden a statisztika

2022.04.16. 11:30

Csak papíron keres keveset a pincér és a kamionos

A vendéglátásban dolgozók, a tehergépkocsi-vezetők és a kamionsofőrök is alulfizetettek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A legjobban továbbra is a légiforgalmi irányítók keresnek, havonta átlagosan bruttó csaknem 2 millió forintot.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Két év alatt csaknem 32 ezer forinttal emelkedett a szakácsok fizetése. A KSH adatai szerint 2019-ben valamivel több mint 234 ezer 500, tavaly átlagosan csaknem 266 ezer 500 forintot kerestek. A statisztikai hivatal több korcsoport szerint is vizsgálta a fizetéseket. A harminc év alatti szakácsok például 251 ezer 500 forintot kaptak, az ötven év felettiek csaknem 20 ezerrel többet vihettek haza. A pincérek fizetése is emelkedett az elmúlt években. Három éve még bruttó csaknem 225 ezer forintot kerestek, tavaly viszont ez már meghaladta a 252 ezret. 


A statisztikai adatok messze nem tükrözik a valóságot Presing Zoltán, a barcsi Gurító Csárda ügyvezető igazgatója szerint. Éttermükben a legkevesebbet a futárok keresik, az ő alapfizetésük bruttó 230 ezer forint körül van. Ezt követi a pultosuk és a kisegítők bére nagyjából 260 ezerrel, míg a szakácsok és a pincérek 280 ezer forinttól kapnak havonta. 


– A vendéglátásban dolgozók fizetését, csakúgy mint korábban, a borravalóval lehet kiegészíteni, viszont a bejelentett bérük jelenleg nem olyan alacsony, mint évekkel ezelőtt – mondta Presing Zoltán. – Az étteremben én kezelem a borravalót, és miden egyes forintot szétosztok a pincérek között. Még a bankkártyás fizetéskor adott pluszpénzt is megkapják. A szakácsok azonban sajnos nem részesülnek a borravalóból, ezért kitaláltuk, hogy hamarosan kihelyezünk egy díszes ládát, és ha a vendégnek ízlett az étel, akkor abba beledobhatják a borravalót. Az abban összegyűlt pénzt kizárólag a konyhában dolgozók között osztjuk majd szét – hangsúlyozta a Gurító Csárda vezetője. 
A tehergépkocsi-vezetők és a kamionsofőrök is meglepően keveset keresnek a statisztikai adatok szerint. Tavaly átlagosan csaknem bruttó 278 ezer forintot kaptak. Kallenberger Zoltán kamionsofőr érdeklődésünkre elmondta, nem szeretne pontos összeget mondani, de ettől az összegtől jóval többet visz haza havonta. – A legtöbb cég minimálbérre jelenti be a sofőröket, a többi pénzt pedig különféle juttatásokon keresztül adják oda – fogalmazott Kallenberger Zoltán. A kamionsofőr hozzátette, a nemzetközi fuvarozók a statisztikai adatban szereplő bér négyszeresét is megkereshetik. Naponta körülbelül 100 eurót, jelenlegi árfolyamon 38 ezer forintot is kaphatnak. 
 

A vendéglátásban dolgozók bérét a korábbiakhoz hasonlóan borravalóval lehet kiegészíteni. 
Fotóill.: Lang Róbert

Szakmák szerinti bruttó átlagfizetések minden korcsoportot figyelembe véve (Ft)
 

pultos233 ezer 167
pincér252 ezer 379
szakács266 ezer 476
tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr277 ezer 932
bolti eladó284 ezer 042
pék289 ezer 619
húsfeldolgozó303 ezer 533
gyógypedagógus374 ezer 714
mozdonyvezető694 ezer 504
szakorvos1 millió 713 ezer 683
légiforgalmi irányító1 millió 975 ezer 693
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában