Hidegvérű génőrzők

2022.04.29. 14:30

Egy mén botlott csak a kaposvári vizsgán

Tizenhat mén vizsgázott csütörtökön a kaposvári Pannon Lovasakadémián. Először egy küllemi bírálaton vettek részt a lovak, majd fogatban és a szánon súlyokat húzva kellett a feladatokat teljesíteniük.

Góz Lilla

Lator hároméves és Lepsényből hozták a toponári ménvizsgára. Fehér Ádám, a paripa tulajdonosa elmondta, hogy egy barátja révén ismerkedett meg a hidegvérű lovakkal és a jövőben szeretnék a kancáikat befedeztetni, ehhez viszont szükséges a sikeres ménvizsga. Vándor Ladról érkezett, az állat apja Csapó Attila ménje volt. A ló gazdája elmondta, hogy több mint húsz éve foglalkoznak hidegvérű lovakkal. Otthon tíz kancát tartanak és az utánpótlás biztosítása érdekében hozták el vizsgázni a ménjelöltet. 

Tizenkét éve zajlanak ménvizsgák Kaposváron, ezúttal tizenhat hidegvérű lovat hoztak az akadémiára, főként a dél-dunántúli régióból. – A lovak először egy küllemi bírálaton vesznek részt, ahol a testarányokat mérjük és a mozgásukat figyeljük meg, ha itt megfelelnek, akkor fogatban lépésben és ügetésben mennek és szánon súlyokat húznak 75 méteren át – mondta el Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérűló-tenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke. Hazánkban csak az a törzs­könyvezett hidegvérű ló fedezhet, amely egy ménvizsgát teljesít. 

Egész nap állatorvos felügyelte a lovak egészségét. – Negyven-hatvan között van az átlagos pulzusszám, de a fogatozás után felmegy 80–110 közé, míg vissza nem áll nem húzhatja a súlyokkal teli szánt az állat – mondta el Ütő Dániel állatorvos. A ménvizsgán tizenöt ló szerepelt sikeresen. Egy hidegvérű csikó átlagosan 6–700 ezer forintba, míg egy vizsgázott mén 1,5–2 millió forintba kerül. – 1300 kancát tartunk nyilván és megnőtt a bélyegzett csikóink száma, tavaly már a hatszázat elkerülte és 220 fedezési engedéllyel rendelkező ménről tudunk – mondta el Baranyai Sándor. A lovakat a mezőgazdasági munkákban használják, de egyre több helyen lovagolják őket, vagy fogatoznak velük. 
 


 

Címkék#ménvizsga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában