Választás 2022

2022.04.03. 18:55

Élnek jogukkal, hiába vannak távol a hazától

A Somogyból külföldre költözött választópolgárok közül is többen az urnákhoz járultak. Volt, aki hazautazott az országgyűlési választás és népszavazás kedvéért és olyan is, aki nagykövetségen adta le voksát.

Koszorus Rita, Marosi Gábor

A kaposvári Németh Zsolt hosszú évek óta Írországban, Dublinban él, azonban ezúttal hazatért szülővárosába, a somogyi megyeszékhelyre az országgyűlési választás időpontjára. Érdeklődésünkre elmondta: minden választáson részt vesz. Kiemelten fontosnak tartja, hogy aki csak teheti elmenjen a választásra és kinyilvánítsa véleményét. A mostani voksoláson részt vehetett volna Dublinban is, azonban összekötötte a kellemest a hasznossal és inkább hazautazott, hogy meglátogassa barátait és családját, s persze az urnához járuljon. 

 

A kaposvári Szűcs Henrik is Dublinban él, ő azonban nem ment szavazni. – Úgy tudom a nagykövetségen kellett regisztrálni két héttel korábban, de sajnos elmulasztottam ezt. Pedig nincs is messze nekünk, körülbelül háromnegyed óra lett volna kocsival. Tizenöt éve jöttünk ki Dublinba, de lehet, hogy néhány év múlva hazamegyünk, vagy Svájcba költözünk, mert kezd egyre élhetetlenebb lenni az ország, tette hozzá. 

 

Csaba is Írorszgában él egy kisvárosban, egy órára a fővárostól, de nem ment el szavazni, mert úgy gondolja Magyarország jövőjéről azok döntsenek, akik itt élnek. 
A Frankfurtban élő kaposvári Adrienn sem szavazott ezúttal, hiszen a német nagyvárosban nem szavazhatott, sokat utazni, pedig nem szeretett volna. 

 

A mernyei származású Borongics Péter az Egyesült Királyságban, Londonban élt a szavazati jogával vasárnap délelőtt. Érdeklődésünkre elmondta, már évek óta nem lakik Magyarországon, azonban állampolgári kötelességének érezte, hogy elmenjen voksolni, de itthon élő családtagjai és rokonai miatt is fontos volt számára a szavazás. 

 

– Amikor Magyarországra látogatunk, akkor nem mindegy, hogy mit látunk otthon, hogyan élnek a rokonaink és milyen jövő vár a fiatalokra, a következő generációkra. A voksolástól azt várjuk, hogy legyen jövőképük a Magyarországon élőknek, az emberek között végre béke legyen pártállástól és vallási hovatartozástól függetlenül, elég volt a gyűlölködésből – hangsúlyozta Borongics Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában