Szezonváró

2022.04.16. 17:30

Felhőket sodort a vendéglátók fölé, hogy a boltokban is elfogadják a Szép-kártyát

Ébredeznek a balatoni büfék és éttermek. Többen is kinyitottak már a húsvéti hosszú hétvégére. Az éttermesek az alapanyag-drágulás és az ukrán háború miatt óvatosak a szezont illetően.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Szikrázó napsütés volt csütörtökön délután Balatonbogláron. A jó időt igyekezett mindenki kihasználni. Szabó Gábor kisfiával töltött el egy napot a Balaton partján. A sok móka és kacagás után betértek az egyik balatonboglári büfébe, ahol hamburgert és hekket vásároltak. Nem ők voltak az egyetlenek, akik a móló közelében lévő éttermet választották. Ottjártunkkor egy háromgyermekes család is ott ebédelt és egy nagyobb baráti társaság is a büfében szeretett volna enni. 


Vancák Sándorné, a balatonboglári Móló söröző tulajdonosa két kiszolgálás között elmondta, már hetek óta nyitva vannak és várják a vendégeket. 
– Csaknem 30 éve működtetjük az üzletet, sok mindent megéltünk már, az idén viszont óvatosan kezdjük a szezont – hangsúlyozta Vancák Sándorné. – Attól tartunk, hogy kevesebben lesznek a Balatonnál és akik itt szeretnének pihenni, ők is inkább csak pár napra érkeznek majd. Azt gondolom, hogy ennek egyik oka az orosz–ukrán konfliktus. Sokan inkább tartalékolnak, mert nem lehet tudni, milyen következményei lesznek a háborúnak. A másik problémát a Szép-kártyában látom. Mivel a boltokban is elfogadják már, tartok tőle, a megemelkedett árak miatt inkább ott költik majd el az emberek a pénzüket – mondta Vancák Sándorné


Balatonlellén nagyobb volt a forgalom a kikötő melletti éttermekben. A legtöbb vendéglátóhely kinyitott, voltak azonban olyan üzletek, ahol még a teraszt csinosították, pakoltak és a televíziótartót szerelték fel a falra. Vörösné Kudomrák Tímea, a Vanda büfé üzletvezetője elmondta, az év eleje óta készülnek a nyári szezonra. Teljesen átalakították, felújították az éttermet. Mint mondta, bíznak a jó szezonban. – Pozitívan „vágok bele” a szezonba. Saját üzletem van, nem kell bérleti díjat fizetnem, ami hatalmas előnyt jelent – hangsúlyozta Vörösné Kudomrák Tímea


Az árak az éttermekben is megemelkedtek. Az egyik büfés elmondta, soha nem gondolta, hogy a sajtos-tejfölös lángos ára átlépi majd az ezer forintot. A költségeik miatt azonban muszáj 1200 forintot elkérniük a kedvelt finomságért. 
 

 

Erősebb szezonra számítanak az idén


Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke megkeresésünkre azt mondta, az idei szezon előtt kettős érzése van. Nehéz megjósolni, milyen forgalma lesz a vendéglátóhelyeknek és a szállásadóknak. – Azt gondolom, hogy a drágulás a turizmusban is megjelenik majd, ami választás elé állíthatja a nyaralókat. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a megemelkedett költségek miatt sokan tartalékolnak majd, és csak pár napra utaznak el a Balatonhoz – hangsúlyozta Fekete Tamás. – Ezeket leszámítva a turizmusban dolgozók a legerősebb szezonra készülnek és abban bíznak, hogy sokan szeretnének majd itthon nyaralni. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában