Erős tavaszi napsütés

2022.04.09. 11:30

Ideje újra előkeresni a fényvédő krémeket

Ugyanolyan erős már a tavaszi napsütés is, mint a nyári, emiatt fokozottan kell védenünk bőrünket. A magas faktorszámú fényvédők használata mellett szükség van, hogy anyajegyeinket is rendszeresen ellenőriztessük.

Góz Lilla

Fotó: Salfay Andras

– Tavasszal is nagyon erős a napsütés és mikor a szabadban dolgozunk nagyon rövid idő alatt leéghetünk, emiatt kötelező a legalább 25-ös faktorszámú fényvédők használata és a védőruházat – mondta el Battyáni Zita, bőrgyógyász főorvos. Hozzátette: akinek sok anyajegye van, használjon a sportboltokban kapható fényszűrős ruhákat, valamint a széles karimájú kalapok képesek az arcot védeni a napfény hatása ellen. Megjegyezte, nincs különbség a tavaszi és nyári napsugárzás között, ugyanakkor télen a bőrünk kiszárad, faggyútermelése csökken és kevésbé tud védekezni, mint egy hidratált bőr. 

 

Fontos, hogy anyajegyeinket ősszel, vagy kora tavasszal megvizsgáltassuk. – Egyre több a vékony melanóma kialakulása a tudatos önvizsgálat következtében, de főleg idősebb férfiaknál vastagabb bőrrákok ugyanúgy kialakulnak – jelezte meg a nyugdíjas bőrgyógyász főorvos. 

 

Battyáni Zita hozzátette, az amerikai tanulmányok szerint a melanóma a rákos megbetegedések rangsorában a második és harmadik helyen szerepel. Tízévente megkétszereződik a betegek száma. Hazánkban is nő a betegség gyakorisága, évente háromezer új esetet diagnosztizálnak. – Nem tudom eléggé hangsúlyozni az önvizsgálat és a korai felismerés fontosságát, ha az anyajegy hirtelen növekedni kezd, megváltoztatja a formáját vagy színét, kiemelkedőbbé válik, viszket, esetleg vérzik, ilyenkor mindenképpen fontos gyorsan orvoshoz fordulni – emelte ki a bőrgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában