Felvételi törvény

2022.04.11. 14:00

Katonaviseltek előnyben, az önkéntesség többet érhet mint a nyelvtudás

Módosult a felvételi eljárásról szóló törvény, szeptembertől többletpont jár azoknak, akik a felsőoktatásban megkezdett tanulmányaik előtt elmennek önkéntes, tartalékos katonának. Hovatovább több pont járhat a felvételin az önkéntes katonai szolgálatért mint a nyelvtudásért.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Pozitív véleményem van róla, ha lehet, akkor jelentkezem! – felelte érdeklődésünkre Péter, egy kaposvári középiskolás. Egy kávézóba betérő három másik fiatal fiú viszont azt válaszolta kérdésünkre, őket nem érdekli az ilyen irányú pontszerzés, gazdasági területen tanulnak tovább és külföldre készülnek. 

 

Az önkéntes katonai szolgálatban semmilyen kötelezettség nincs, de sok az előnye, tudtuk meg Győri Tamás főhadnagytól, a magyar honvédség kaposvári toborzóközpontjának tisztjétől. Az alapkiképzésért 16 felvételi pont jár. 
– A jogalkotó lehetőséget biztosított arra, hogy a felsőoktatásban szerezhető többletpontok még vonzóbbá tegyék ezt a szolgálati formát – mondta a toborzótiszt. – Ez a továbbtanulást segítheti, hiszen összesen akár 64 pontot is szerezhet az, aki a képzésben részt vesz. 

 

Ez úgy adódik össze, hogy ha valaki egy műveleti besorolású katonai alakulatnál folytatja az alapképzést egy szakfelkészítés keretében két újabb ciklusban, akkor jogosult lesz további pluszpontokra. A nyolchetes alapkiképzés alatt a létminimumot jelentő bruttó 200 ezer forint jövedelmet kapja, de a szakfelkészítésen már a garantált bérminimumnak megfelelő 260 ezer forintot kap kézhez. 
Viszonyításképpen a Felvi.hu adatai alapján a nyelvtudásért maximálisan 40 többletpontot szerezhetnek a felvételizők. Megkerestük a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusát, tőlük azonban azt a választ kaptuk, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a felsőoktatási intézmények nem kötelesek nyilvántartani, hogy hallgatóik önkéntes katonai szolgálatot végeznek-e, ezért az ezzel kapcsolatos információkat nem tehetik közzé. 

 

A kaposvári nyelviskolákat nem riasztotta meg az intézkedés. Pfundt Szilvia, a Happy End Nyelviskola ügyvezetője elmondta: a pandémia ideje alatt nem kellett nyelvvizsgázni, ennek örült az a hallgató, akinek régóta bent ragadt a diplomája. A jelenlegi felnövekvő generáció azonban tudja, hogy a nyelvtudásra szüksége van, és nekik már nem a papír számít, hanem a biztos nyelvtudás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában