Társas játék

2022.04.14. 11:08

Közös játékra is tanítanak a társas hétvégi agytornán

Az elektromos kütyük által uralt világban irgalmatlan mennyiségű játéklehetőséget kínál a világháló. Akár magányosan, akár társakkal szeretnénk játszani. A netes játék azonban nem adja vissza a közösségben eltöltött minőségi időt, ahol valóban szemtől szemben küzdenek a játékosok. Utóbbit népszerűsíti havonta egyszer a Kaposvári Társasjátékklubban.

Turbéki Bernadett

 – Monopoly, Gazdálkodj okosan!, Ki nevet a végén? Ezekkel a közkedvelt társasjátékokkal nem lehet nálunk találkozni, mert ezeknél izgalmasabb játékokat szeretnénk megismertetni a klub tagjait. Nagyon fontos az újrajátszhatóság, vagyis az ötödik alkalommal ne unjuk el – mondta Bengyák Rózsa, a klub egyik szervezője, aki először férjével vásárolt társasjátékokat, hogy a család kiskamasz gyerekeit lekössék. A játékkal töltött közös együttlét annyira bevált, hogy úgy döntöttek, kiterjesztik baráti társaságukra is a játékot. Létrehoztak egy klubot, amely nem csak a játékról szól. Ismeretterjesztő hatása is van, hiszen a résztvevők általuk még nem ismert társasjátékokat próbálhatnak ki, hogy aztán később, vásárlásnál könnyeben döntsenek.


– Nem kell bajlódni a gyakran nagyon bonyolult játékszabályok értelmezésével, mi itt bemutatjuk, megtanítjuk a játékokat. Vannak kooperatív játékaink, amelyeknek közösségalkotó szerepük is van. A stratégiaiak a taktikus gondolkodásban segítenek, és vannak asszociációs játékaink – sorolta Bengyák Rózsa, aki gyógypedagógusként szívesen olvasna tudományos eredményeket arról, hogy a társasjátékozás hogyan hat a gondolkodásra. 


– Biztos vagyok benne, hogy fejlesztő hatása van, és vannak különböző szintek, amelyeket el lehet érni. Első lépcsőfok a szabály megértése, aztán az alkalmazása, majd a stratégiaalkotás és az egymás közötti kapcsolat megfigyelése. Bengyák Rózsa szerint a társasjátékozás a reneszánszát éli, ám nem minden fiatalt lehet rávenni a játékra, a felnőtteket pedig még nehezebb. A társasjátékklub célja nem a gyermekmegőrzés, hanem, hogy biztosítsák a családok minőségi szórakozását. 
 

 

A munkában is jól jön, ha fejlődik a stratégiai gondolkodás

Eddig sok helyszínen megfordultak már, ám belépőjegyet sosem kellett fizetniük. Szombaton a Fino Gasztrotékája adott helyszínt a találkozónak. 
– Társaságot, élményt, nevetést, és fejlődést ad a társasjáték nekem. A kaposvári Fantasy Klubnak is tagja vagyok, ha tehetem, játékkal kapcsolódom ki – mondta Lukács Gábor, aki hat éve jár társasozni. A társasjáték Balogh Bence munkájában meg is jelenik. – Tizenhat éves koromtól járok ebbe a csapatba, a kezdetek óta. Logikus gondolkodást ad, és mivel programozó vagyok, ez a stratégiaalkotó-gondolkodásmód a munkámban is jól jön – mondta a fiatalember. 
 


Fotó: T. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában