Ballagások

2022.04.29. 10:00

Még mindig arannyal honorálják a vén diákok teljesítményét

Ékszer, utazás és készpénz. Ezek a leggyakoribb ajándékok ballagásra. Az idén újra lehetőségük van a végzősöknek, hogy családjukkal beüljenek ballagási ebédre egy étterembe. Vannak, akik már tavaly év végén asztalt foglaltak az eseményre.

Góz Lilla

Arany, ezüst és Swarovski fülbevalókkal, nyakláncokkal, karkötőkkel, gyűrűkkel várják az egyik kaposvári ékszerboltban azokat a családtagokat, akik ajándékot keresnek ballagó gyermekeiknek. – A legtöbben a fehér- és sárgaarany nyakláncot keresik és 50–100 ezer forintot szánnak a ballagási ajándékra – mondta el Rónai Csilla, a Rónai Ötvösüzlet tulajdonosa. Hozzátette: a legnagyobb értékben a nagyszülők vásárolnak, a barátok egymásnak a Swarovski fülbevalókat keresik 3–10 ezer forint közötti értékben. 
A somogyi utazási irodákat is gyakorta keresik fel a rokonok, hogy a ballagó diáknak élményt ajándékozzanak ajándékként. Nem ritka, ha távoli szigetekre szóló egy hetes pihenést kapnak a fiatalok ballagásra. 

Készülnek a szebbnél szebb virágcsokrok az egyik kaposvári virágboltban, kora reggeltől estig dolgoznak a virágkötők ezekben a napokban. – Idén a halványkékes-lilás szín a divat – mondta el Tompos-Bán Erika, az Eni Virágszalon és Ajándékbolt üzletvezetője. – A fiúknak a nyújtott fehér-zöld csokrokat viszik, a lányoknak pedig a színes orchidea, flamingóvirág-körcsokrok a keresettek. Átlagosan hétezer forintot költenek virágra ballagáskor. Nem jellemző már, hogy kérnek szalagot és a plüssfigurát a virágok közé. 

Volt, aki már tavaly novemberben leadta éttermi foglalását ballagásra, de a többség az elmúlt hetekben érdeklődött a somogyi vendéglátó egységekben. – Átlagosan 6–8 személyre foglalnak a családok, de előfordul 30–40 fős asztaltársaság is – mondta el Limbek Csaba, a Dorottya Bistro és Trattoria La Prima étterem üzemeltetője. – Négyfogásos ballagási menüvel készülünk, amelyben húsleves, pörkölt, sültes tál és desszert található. Öt-hat­ezer forintba került egy főre az ebéd, kérésre glutén- és laktózmentes ételt is szervíroznak. Kiemelte: a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben nem volt lehetőség a ballagási ebédekre, talán ezért is várakozáson felüliek a foglalások, sokan választják az éttermeket az otthoni készülődés helyett. 

Fotó: Lang Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában