Népesség

2022.04.05. 20:00

Megyünk a megélhetés után, elfogynak a megyékből a lakók

Két megye kivételével várhatóan mindenhol jelentősen lecsökken a népességszám 2050-re. Somogyban több mint 300 ezren élnek, három évtized múlva vélhetően kevesebben leszünk 260 ezernél is.

Marosi G.

Fotó: Lang Róbert

Magyarország lakossága az 1980-as évek elejétől folyamatosan csökken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legnagyobb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 2050-re várhatóan mintegy 82 ezerrel élnek majd kevesebben a jelenlegi 550 ezernél. Borsod-Abaúj-Zemplénben csaknem 77 ezerrel. Somogy megyében várhatóan 43 ezer 600-al lesznek kevesebben. Pest és Győr-Moson-Sopron megyében azonban jelentősen megnő a népességszám három évtized alatt. 

 

Fináncz Judit szociológus elmondta, a gazdaságilag fejlettebb megyékbe a jobb munkalehetőség és a magasabb kereset miatt sokan vándorolnak be. Ez azt is jelenti, hogy idővel a megyék többségéből „elfogynak” majd az emberek. – Évente egy kisvárosnyival, 40 ezerrel fogy a népesség. Tavaly mintegy 62 ezerrel csökkent az ország népessége, ami jóval meghaladja a korábbi évek adatait. Ennek hátterében a koronavírus-járvány miatt megnövekedett halálozás áll – hangsúlyozta Fináncz Judit. A gyermekvállalási életkorban levő nők száma folyamatosan csökken. Ezért jelenleg hiába szülnek arányaiban több gyermeket, ez arra elég, hogy a születések számát szinten tartsák. 

 

Fejlesztésekkel teszik vonzóbbá a kistelepüléseket

 

Több somogyi faluban is igyekeznek olyan fejlesztéseket megvalósítani, hogy az ott élők helyben maradjanak és minél többen költözzenek a településre. Pavelka Béla, Hetes polgármestere elmondta, a Magyar Falu Programnak köszönhetően sok minden újult meg a faluban. – Igyekszünk megtartani a mindennapi élethez szükséges intézményeinket, mint például a postát, a gyógyszertárat vagy a boltot. Óriási segítség volt a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok). Ennek eredményeként többen költöztek a településre. 

 

– Jelenleg csaknem 1200-an élnek Hetesen, a célunk, hogy évek múlva 1300–1400 lelkesre gyarapodjon a falu – tette hozzá Pavelka Béla. A Dráva-menti 270 lelkes Heresznyén is több épületet korszerűsítettek az elmúlt években. Rengel László, a település polgármestere elmondta, az elvándorlás az 1980-as években már megállt. Sok holland költözött a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában