Ukrán háború

2022.04.10. 14:00

Olcsóbb a védelmi rendszer, mint a vadkárt megfizetni

Nehéz helyzet elé állíthatja a vadászatra jogosultakat az ukrajnai háború, ami miatt a gabona ára már kis híján az egekbe szökött. Ez pedig jelentősen befolyásolja majd a megfizetendő vadkár összegét.

Koszorus Rita

A vadkár elhárítása és annak megtérítése örök konfliktusforrás a gazdák és a vadászatra jogosultak között. A fő szabály szerint mindkét félnek tennie kell a vadkár elhárításáért, ezzel általában nincs is gond. Viszont több tényező is befolyásolja azt, mekkora összeget fizetnek a gazdáknak a vadászok, az egyik a termények ára. Márciusban már 50 százalékkal nőtt a búza ára az Agrárközgazdasági Kutatóintézet adatai alapján, a repcéé pedig 69 százalékkal. S hogy hol áll meg a drágulás, egyelőre nem tudni. 

– Az ukrajnai háború nagyon rossz helyzetbe hozhatja a vadásztársaságokat, a bevételek nem fogják fedezni a kiadásokat – mondta érdeklődésünkre Talián Attila, a kutasi Kossuth Vadásztársaság elnöke. – A terményárak ha elszabadulnak, nehéz lesz kifizetni a vadkárokat. A vadásztársaságok fő bevételi forrása a vadásztatás, ám a vendégvadászok a pandémia miatt sem szívesen mozdulnak ki. A Covid miatt lecsökkent a számuk – tette hozzá a vadásztársasági elnök. 

Hasonlóak a tapasztalatok a Gyótai Vadásztársaságnál is, ahol a távol maradó külföldi vendégek helyett magyar vadászokat látnak vendégül. – Érdemben gímbikavadászattal foglalkozunk, egy német partnerünk biztosítja a vendégeket – tudtuk meg Tibáld Béla elnöktől. – A korábbi években 16-18 jelentkező volt, most 13-14 bikára küldenek vendégeket. Így nekünk kell hazai vendégeket találni még 6-8 bikára, de szerencsére belőlük nincs hiány – tette hozzá Tibáld Béla. – Ugyanakkor a magasabb terményárak miatt várhatóan árat kell emelni – mondta a vadásztársaság elnöke. Éppen a napokban tárgyaltak arról, hogy át kell dolgozniuk a kilőtt vadak trófeájára vonatkozó árjegyzéket. 

Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke kérdésünkre elmondta: egy dolgot tehetnek a vadászatra jogosultak és a gazdák, ha megfelelően védekeznek, nem lesz gond a vadkárral. A kifizetendő összeg persze emelkedni fog, s ez biztosan fájni fog a társaságoknak, de Szabó Tamás arra ösztönöz mindenkit, hogy jó rendszert építsenek ki. Szerinte a jövőben olcsóbb lesz egy jó védelmi rendszert kiépíteni, mint megfizetni a vadkárt.


A vadhús értékesítéséből nem számíthatnak több bevételre

A vadásztársaságok bevételeit növelni lehetne még több vadhús értékesítésével, azonban a vadhús ára a járvány miatt alacsony. Mint azt az általunk megkérdezett vadászatra jogosultak elmondták: a felvásárlók indoka az, hogy Európában nem indult be úgy a turizmus, ahogyan arra számítottak. 
Az Igal-Ráksi Vadásztársaságnál még nem gondolkodnak a bevételek növelésén, ha szükség lesz pluszpénzre, kigazdálkodják. – A keletkező vadkárt igyekszünk tisztességes, becsületes alku útján rendezni – mondta Nagyváradi István vadásztársasági elnök. – A növekvő költségekre szerzünk forrást, van egy szerény tartalékunk, s bízunk abban, hogy elég lesz. Ha mégsem, tagi befizetések útján jutunk többletforráshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában