Lelkészi szolgálat

2022.04.18. 09:00

Skócián át érkeztek Bajomba a Muravidékről

A Nagybajomi Református Egyházközség Fejér István lelkész szolgálatának befejezése után, hosszas keresés végén a szlovéniai Szentlászlón szolgáló házaspár személyében találta meg a megfelelő vezetőket a helyi gyülekezetek élére.

A. G.

Fotó: MW

Rozgonyi Emőke Nagybajom, Jákó és Kiskorpád templomaiban teljesít szolgálatot, férje, Bódis Tamás a környékbeli kisebb településeken látja el a lelkészi teendőket. 
A lelkész házaspár 2008-tól, a teológiai éveket követően egy különleges szerepet vállalt. A férj, Tamás Muravidéken szolgált, a vajdasági származású Emőke az őrségi egyházmegyében látott el helyettes lelkészi feladatokat. Szlovéniában a határsávban élő reformátusokkal arra törekedtek, hogy az ott élő magyaroknak élő kapcsolatuk legyen az alig néhány kilométerre lévő magyarországi gyülekezetekkel. A házaspár a közel tizennégy évi szolgálata alatt folyamatosan kereste a megújulás lehetőségét és az új feladatokat. – Később a skót egyház felajánlotta, hogy vegyünk részt egy kísérleti projektben a Shetland-szigeteken. Úgy éreztük, hogy a vágyaink és az Úristen akarata összetalálkozott – mondta el a lelkész házaspár. Három kicsi gyermekkel vállalták a kihívást. – Abban az időszakban érkeztünk, amikor a húszezres lélekszámú szigetvilág harminc református templomából húszat be kellett zárni, mert nem tudták fenntartani őket. A hét lelkészből pedig csupán három maradt, így az egész ottani rendszert újra kell szervezni. A feladatunk az volt, hogy lelkiekben segítsük az ott élőket a történtek feldolgozásában. Ez az átalakulás egyfajta gyászfolyamat is volt, és arra kaptunk lehetőséget, hogy ezen a híveket átsegítsük, hogy újra önmagukra találjanak, és reménységgel nézzenek a jövő felé – mondta el a lelkész asszony. 
– Egyéves kinti tartózkodás után világi állást vállaltam. Hírszerkesztőként dolgoztam pár hónapig, amikor Nagybajomból kaptuk a hívást egy számomra nem teljesen új helyről, hisz én teológushallgatóként a 2000-es évek elején szolgáltam a templomban Bán Csaba lelkipásztorsága idején. Hosszas gondolkodás, mérlegelés után hallgattunk a hívó üzenetre, így érkeztünk Nagybajomba, hogy teljesítsük a ránk bízott feladatokat, amiknek örömmel, bizakodással nézünk elébe – mondta el Rozgonyi Emőke. A. G. 
 


Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában