Ukrán háború

2022.04.08. 17:30

Szarvassimogatás gyógyította a háborús traumát

Egész napos programon vehettek részt ukrajnai menekültek a Bőszénfai Szarvasfarmon a MATE Kaposvári Campusa jóvoltából. Lapunk, a Somogyi Hírlap kezdeményezte a jótékony programot, amelyhez első szóra csatlakozott az intézmény.

Koszorus Rita

A Törekiben elszállásolt harkovi és kijevi menekültek régi ismerősként köszöntöttek minket, amikor megérkeztek Bőszénfára. 

 

– Már nagyon vártuk ezt a kirándulást, hiszen nem sok lehetőségünk van arra, hogy kimozduljunk a szállásról – mondta Yana, aki három gyermekével menekült el Kijevből. Velük együtt jöttek munkatársai is az ő családjukkal, a férjeik pedig otthon maradtak. 

 

 


– Nagyon megható az a nagylelkűség, amit a magyar emberek mutattak és nagyon hálásak vagyunk ezért a mai napért és az ajándékért is, fűzte hozzá.
– Számunkra egyértelmű volt, hogy támogatjuk a Somogyi Hírlap kezdeményezését és lehetőséget biztosítunk a Zselic ékszerdobozában egy kirándulásra a menekült családoknak. Nekünk most az a feladatunk, hogy stabilitást és biztonságot biztosítsunk számukra, amíg nálunk tartózkodnak, mondta Gombos Péter, a Kaposvári Campus főigazgató helyettese.

A Somogyi Hírlap munkatársai és partnerei korábban is segítették az ukrajnai menekülteket, akkor élelmiszerrel és tisztálkodószerekkel leptük meg őket. Ezúttal szerettünk volna olyan élményt adni nekik, amely némileg feledtetni tudja az átélt borzalmakat. Ez a derült arcokat végignézve átmenetileg sikerült. A kijevi és harkovi menekültek előbb testközelből ismerkedtek a gímszarvasokkal a vadasparkban. Természetesen rengeteg szelfi készült a nem mindennapi pillanatokról. 

 

– Nálunk is vannak szarvasok, de általában csak hegyvidéki területen lehet őket látni – mondta az egyik fiatal. 
Ezt követően egy kalandos traktorozáson vettek részt, ahol szamarakat, szürke marhákat, és bölényeket is láthattak. Ezután a Szarvasfarm szarvasburgerrel vendégelte meg az ukrán családokat. Ettől többen ódzkodtak első hallásra, viszont a tipikus zselici ínyencség elfogyasztása után azt mondták a fiatalok, hogy jobb volt a hamburger, mint a gyorséttermi társai. 
A tartalmas nap után azzal az ígérettel indultak útnak a családok, hogy legközelebb ők látnak minket vendégül a békés, újraépített hazájukban.

Az utazáshoz a buszt a Németh Travel bocsátotta rendelkezésünkre, a reggelire szánt friss pékárut a Brunner Sütőipari Kft. biztosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában