Szüret

2022.04.14. 18:50

Százezer virágát ontja a szőlősgyöröki tulipános

Mintegy 120 ezer tulipán közül válogathatnak a virágok szerelmesei a szőlősgyöröki TulipGardenben. Nagycsütörtökön hivatalosan is elkezdődött az idei tulipánszüret Somogyban, amely hetekig tart majd. A színes esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, az országban 13 helyszínen működik a györökihez hasonló tulipános kert.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Piros, fehér, sárga, rózsaszín és lila. Felsorolni is nehéz mennyi színben pompáznak a tulipánok Szőlősgyörök határában, de akik alaposan szemügyre veszik a növényeket, körülbelül hetven fajtát tudnak megkülönböztetni. Mátrai Zoltán, a TulipGarden társalapítója elmondta, a falu közepén lévő régi virágoskertet kinőtték, ezért „költöztették át” a virághagymákat egy nagyobb területre. Hozzátette, céljuk, hogy pár éven belül kétszáz féle virág pompázzon az új kertben.

Mátrai Zoltán kiemelte, a tulipánok többsége holland eredetű, két fajta – a sárga és a piros – azonban magyar, bár vélhetően ezek a népvándorlás korában kerültek a Kárpát-medencébe. Az eseményen elhangzott, az országban összesen 13 TulipGarden van, ahol több mint 2 millió tulipán található.
 


A tulipánszüret megnyitóján Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) mezőgazdaságért felelős országos alelnöke hangsúlyozta, a gazdász ember valahol művész is, ezért rendkívül fontos, hogy meglássa a termőföldben azt, ami benne rejtőzik. Biró Norbert a somogyi közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, a megye számára nagyon nagy ajándék a tulipános kert és jó, hogy a balatoni szezont egy ilyen rendezvénnyel lehet elkezdeni. Hozzátette, nemcsak a színes virágok, hanem a finom balatoni borok miatt is érdemes ellátogatni a Balatonhoz.



Tuli Péter, Szőlősgyörök alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a néhány évvel ezelőtt létrehozott tulipános kert országosan nagy ismertséget szerzett a településnek. Az eseményen elhangzott, a TulipGarden tulajdonosai tovább szeretnék bővíteni kertjeiket. Ahhoz, hogy az ország még több pontján pompázzanak a tulipánok legalább hét helyszínen kell elültetniük virághagymákat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában