Útmutatás

2022.04.24. 12:00

Vállunkra kell venni a hazát, üzeni a Százak tanácsa

A jelenlegi helyzetben a Százak tanácsa a haza sorsához méltó magatartásra szólítja fel a magyarokat, hangzott el egy kaposvári könyvbemutatón. A testület tagjai Kaposváron kezdték el megismertetni, hogy mit gondolnak a mai világról.

K. G.

A hazát a vállunkra kell venni, nem a szívünkre – ez a Vergilius idézet szerepelt a nemzet bölcseit tömörítő Százak tanácsa megalapításának tizedik évfordulójára megjelent könyvben. A mostani, 25. évfordulóra megjelent kötet mottója egy másik Vergilius idézet, mégpedig az, hogy „Jó lesz egyszer emlékezni! ” Ezt az emlékezést kezdte meg Kaposváron a könyv írója, Szijártó István, a város díszpolgára, aki 20 éven át tanárként dolgozott a somogyi megyeszékhelyen. Tizenkét társa is elkísérte a Százak tanácsából, többek között Császár Angéla színművész, Gyurkovits Kálmán professzor, a mosdósi kórház egykori igazgatója, Totth Elemér mérnök-teológus, és Bíró Zoltán egyetemi tanár, az MDF hajdani alapítója. Szita Károly polgármester a városháza dísztermében üdvözölte a megjelenteket, majd arról beszélt, hogy a kaposváriak értékek mentén élik az életüket, és példaképül állította a Százakat a közösségi gondolkodás terén. Szijártó István elmondta, hogy az alapvető problémának ma az értékvesztettséget tartja, vagyis azt, hogy a magyarok nem tudnak erősen hinni abban, hogy egymásra vagyunk utalva, bárhol éljünk és bárhogy gondolkodjunk a világról. 

A magyar nyelv azonban összeköt és megtart bennünket, és több bennünk a közös, mint az, ami elválaszt, állította. De nem lehet romkocsmákban szervezni a magyar jövőt, és nem lehet csak a mesterséges intelligenciában bízni, tette hozzá. Szerinte nem több feltaláló, hanem több Mozart kell a világnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában