Műhús

2022.05.15. 09:00

A húsimádóknak az állati marad még az igazi

Egyre nagyobb az igény a húsmentes termékek iránt, de mindenki más okból választ ilyen élelmiszereket. Egy felmérés szerint tavaly 50 százalékkal bővült a húshelyettesítők piaca, a félkész termékek forgalma pedig 70 százalékkal ugrott meg. 

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Míg néhány évtizede fantasztikumként kezelték, nemrégen különlegességként írtunk a műhúsról, addig mára már Kaposváron és Siófokon is működik olyan gyors­étterem, ahol bárki vásárolhat ilyen hamburgert. 

Egy friss, országos kutatás szerint mégis a magyar fogyasztók 84 százaléka gyakran fogyaszt húst vagy húskészítményt, dacára annak, hogy tisztában vannak a húselőállítás környezetre gyakorolt hatásaival. A vizsgálat eredményeiből az is kiderült, hogy a magyarok számára fontosabb ennél az a meggyőződés, hogy a megfelelő fehérjebevitel, illetve az emberi szervezet számára optimális táplálkozás elképzelhetetlen hús nélkül. 

Butcher,Reaching,Meat,Out,Of,Counter
Állati jók a szaftos falatok. 
Forrás: Shutterstock / Illusztráció

A válaszadók 90 százaléka vélekedik így, s abban is egyetértettek, hogy az élvezeti faktor miatt sem mondanának le a húsról. A válaszadók háromnegyede ugyanis azt mondta, az állati eredetű húsok íze nem helyettesíthető mással. 
Nem így gondolja ezt Dékmár Szilvia, a Via-Vega kézműves vegán termékek megálmodója, aki maga is növényi alapú étkezést követ.

A látszat csal, ez nem kolbász, hanem Galbász. 
Forrás: Lang Róbert

 – Vannak olyanok, mint én, akik nem szeretik a húst és azok, akik környezettudatosak – mondta kérdésünkre Dékmár Szilvia. Hozzátette azt is: a vásárlók között vannak olyanok is, akik állat- vagy éppen klímavédelmi okokból mondanak le a szaftos falatokról, s olyanok is, akik szükségképpen egészségügyi okokból döntenek így. Mindenesetre a zöldségkedvelők számára egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a klasszikus saláta-, rántottgomba-menün kívül kreatívabb ételeket is fogyaszthassanak étteremben. 

Meat,Free,Plant,Based,Burger,Served,With,Sweet,Potato,Wedges,
Megszólalásig hasonlít állati társaira, csak ez a húspogácsa növényből készült. 
Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Szilvia által előállított termékek kézzel, természetes alapanyagokból készültek, tartósítószert nem tartalmaznak. Az egyik legkedveltebb termék náluk például a darált húst helyettesítő termékük, amely többféle ízben is kapható. Ebből készült ételt akár Kaposváron is fogyaszthatnak a vendégek. De a legújabb hamburgerpogácsából készített szendvicsek a Balatonnál is beszerezhetőek már. 
 

A vendéghez igazítják az étlapot

Az egy éve megnyitott Memoriae étteremben éppen azért fordítanak különös figyelmet a speciális étkezési igényű vendégekre, mert tapasztalják, a létszámuk egyre növekszik. – Ez sokszor párosul glutén- és laktózmentes étel rendelésével is. Ebből lehet arra is következtetni, hogy egyre többen küzdenek különböző egészségügyi problémákkal, így laktóz-, illetve gluténérzékenységgel, valamint arra, hogy egyre többen változtatnak a táplálkozáson az egészség vagy az ideológiai meggyőződés jegyében, és választják a vegetáriánus vagy vegán életmódot – mondta lapunk kérdésére Juhász Lívia étteremvezető. 
S mivel az étlap szezonális, mindig az adott idénynek megfelelő alapanyagokból kreálnak olyan fogásokat, amelyek élménnyé teszik az étkezést. – Törekszünk arra, hogy változatos, a megszokottól kissé eltérő alapanyagok is visszaköszönjenek az étlapról – tette hozzá az étteremvezető. Vegán desszertek is kóstolhatóak nálunk, júniustól vegán reggelivel is várjuk kedves vendégeinket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában