Zöldebb élet

2022.05.15. 14:00

A természetben ünnepelték a zöldebb Európát

Európa-napi, valamint Madarak és fák napja rendezvénnyel várták az érdeklődőket a hétvégén a Desedánál.

Marosi Gábor

Előbbi programot a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) Europe Direct irodája, utóbbit a Fekete István Látogatóközpont szervezte. A természetkedvelőket sétahajózással egybekötött távcsöves madármegfigyeléssel, nemezeléssel, fajátékokkal, kézműves vásárral és interaktív zenés előadással várták a szervezők. A Compass Egyesület kézműveskedéssel, logikai-, ügyességi játékokkal és EU-totóval készült az eseményre, a sport szerelmesei pedig Fuss ma a holnapért! elnevezésű versenyen bizonyíthatták kitartásukat.

 

Nemesné Sovány Krisztina a látogatóközpont kiállítóhelyi koordinátora elmondta, céljuk, hogy minél többeknek felhívják a figyelmét a madár- és a természetvédelem fontosságára. – A gyerekeket szerettük volna elsősorban megszólítani, de olyan programokat szerveztünk, hogy mindegyik korosztály jól érezze magát – fogalmazott Nemesné Sovány Krisztina. – Azt látjuk, hogy a fiatalok nagyon jól ismerik a természetet. Sokan visszajáró vendégeink, gyakran vesznek részt a múzeumpedagógia foglalkozásokon és különféle táborainkon – hangsúlyozta a látogatóközpont munkatársa. A szerencsések különféle vízimadarakat csodálhattak meg a tó körül. A Desedánál tőkésréce, szürke gém, bakcsó, jégmadár és törpegém is él.

Az időjárás is alkalmas volt arra, hogy minél többen ellátogathassanak a Desedához. Az Európa-napi programokon is több tucatnyian vettek részt. A legnagyobb érdeklődés a futás iránt volt. A gyerekeknek pár száz métert, a felnőtteknek 3, 5, vagy 10 kilométert kellett teljesíteniük. A résztvevők között ajándékutalványt, sportszereket és értékes ajándékokat sorsoltak ki. Lucz Bianka az Europe Direct kaposvári irodájának vezetője lapunknak elmondta, az Európa-napot az 1950-es Schuman-nyilatkozatra emlékezve szervezték meg. A rendezvénynek néhány éve már a Deseda ad helyet, azért is mert a látogatóközpont és a Europe Direct iroda programjai szorosan kapcsolódik a „zöld” Európa irányvonalhoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában