KÉSZ

2022.05.20. 11:30

Apácák a kockás füzetben

Az állam és az egyház viszonyának történelmi rendezésével bízták meg Platthy Iván tanárt, egykori egyházügyi címzetes államtitkárt, aki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kaposvári csoportjának vendége volt, és a püspökség nagytermében az egyházak társadalmi szerepvállalásáról tartott előadást.

Kovács Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Amikor a szerzetesrendeket újraalakíthatták, az új egyházügyi főosztályon jelentkeztek a 80 éves volt szerzetesek és apácák, akiknek a nevét egy kockás füzetbe írták fel – így emlékezett a 33 évvel ezelőtt történtekre Platthy Iván. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikai rendszerváltás előtt már egy évvel megkezdődött az egyházi, már az Állami Egyházügyi Hivatal megszűnésével. Az egyházügyi törvények átalakítása a volt szocialista országok között hazánkban történt meg elsőként, így találták meg az egyházak a helyüket az ifjúsági neveléstől a szociális gondozás területéig. Ehhez szinte a nulláról kellett indulni a rendszerváltáskor. Az új állami szervnek nem volt koordinálási és ellenőrzési jogköre az egyházak felett, mert a bizalmat kellett megteremteni. A párbeszéd csak a jövőért szólhatott, melyet közösen építettek – emlékezett. Könyvet is írt erről Párbeszéd az emberért címmel. 
Platthy Iván családja Ungvárról menekült el 1944-ben, a pedagógus házaspár szülők hat gyermekkel lépték át az anyaország határát. Egyik felmenője jurátusként vett részt az 1848-as forradalomban, a branyiszkói ütközetben kitüntette magát, majd emlék­irataiban így fordult utódaihoz: „Amennyiben közfeladatot látsz el, lásd el szeplőtelenül!” A nyugalmazott egyházügyi államtitkár később ennek a jó tanácsnak a szellemében tevékenykedett, és vette ki a részét az egyházak megújulási folyamatából. Somogyban gyakran járt, mert a kaposvári egyházmegyében mintegy száz egyházi ingatlan sorsát rendezték. Annak a kormányküldöttségnek is a tagja volt, amelyik a szocializmus után az ország nevében felvette a kapcsolatot a Vatikánnal. 
 

Fotó: Muzslay Péter

 

Újabb adományokat indítanak útnak Kárpátaljára 

A napokban a KÉSZ országos küldöttgyűlésén Sopronban vettek részt a kaposváriak, számolt be erről Csillag Gusztáv ügyvéd, a somogyi megyeszékhely KÉSZ csoportjának vezetője csütörtök este. Összesen 72 csoport létezik az országban, és míg az átlagos csoportlétszám 40–45, addig a kaposvári szervezetnek 95–100 a rendes taglétszáma. Arról is beszélt, hogy az ukrajnai háborúban szenvedők megsegítésére 200 ezer forint támogatást gyűjtöttek össze Kaposváron, és néhány nap múlva az adományokat útnak indítják Kárpátaljára, az ott élő magyarok és az oda menekült ukránok megsegítésére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában