Jogi beszélgetések

2022.05.27. 20:00

Az európai integráció egy közös felelősség

Az Alkotmánybíróság elnöke és a Kúria elnöke is előadást tartott pénteken a jogi beszélgetések rendezvénysorozaton, melyet a Covid miatt két év szünet után rendeztek meg újra Kaposváron. A megyeszékhely évtizedek óta biztosít helyszínt az ország legnívósabb jogi fórumának.

Kovács Gábor

Zseniális ötlet volt az 1990-es évek elején létrehozni a kaposvári jogi beszélgetéseket – indította előadását Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, aki szerint az EU-ban mintha másodlagossá kezdene válni a tagállami alkotmánybíróságok szerepe, holott eddig meghatározó feladatuk volt. Az uniós integráció olyan, mint a kerékpár: ha nincs mozgásban, akkor eldől – idézte a mondást. Azonban egy ellenmozgás is megindult. 

– A lopakodó föderalizmus kiváltotta a tagállami alkotmánybíróságok aktivitását, mert ők a nemzeti alkotmányok őrei – emelte fel szavát. – Az európai integráció a közös felelősségünk, és a jövő nagy kérdése, hogy a nemzeti önazonosság hogyan őrizhető meg. A viszony sohasem lehet ellenséges, hiszen a párbeszéden alapul. Tavaly nagyon sok jogegységességi döntést hozott a Kúria, hangsúlyozta előadásában Varga. Zs. András, a Kúria elnöke, aki a jogegységesség és az alkotmányosság kapcsolatáról beszélt. Azt is felidézte, hogy 21 éve volt először vendége a kaposvári jogi beszélgetéseknek. A rendkívüli jogrend segített túlélni az elmúlt két évet, mert biztonságot adott – hangsúlyozta köszöntőjében Szita Károly polgármester, aki hozzátette: a rendkívüli jogrend gyakorlójának azonban magába kell néznie, hogy jól használja-e, de erre eddig nem volt panasz. A jogi konferencián részt vett Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott. Az érdeklődők Ződi Zsolt, a Jogtudományi Intézet kutatójának előadását is meghallgathatták arról, hogy a jövőben a robotok jogi személynek számítanak-e majd.

 

A vírust megállították a falaknál 

 

Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese a büntetés-végrehajtásban hozott járványügyi intézkedésekről adott beszámolót. A WHO adatai szerint a világ 122 országának 11 ezer börtönében félmillió koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és 4 ezer haláleset történt. Összesen 50 országban tört ki börtönlázadás, és csak Olaszországban 80 rab szökött meg a járvány alatt. A magyar börtönökben hozott intézkedésekkel az első hullámban sikerült a falakon kívül tartani a vírust, a további hullámokban 1700 fogvatartott és 4800 börtönőr esett át a fertőzésen. Közülük 19 elítélt és 15 dolgozó vesztette életét. A beoltottak aránya magasabb volt az átlagnál, mert a rabok 80 százaléka és a dolgozók 95 százaléka felvette az oltást, ez 18 ezer fogvatartottat és 9400 dolgozót jelentett. Lajtár István arról is beszélt, hogy a magyar börtönök telítettsége 99 százalékos, a somogyi bv-intézetben ez az arány 94 százalék.

Elhangzott: a jövő nagy kérdése, hogy miként őrizhető meg a nemzeti önazonosság

Fotó: Muzslay Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában