Verseny

2022.05.17. 18:56

Balaton 4.0: napelemes vízibiciklit is terveztek a diákok

A Balaton élővilágának védelme, történelmi emlékfesztivál és napelemes vízibicikli – csak néhány projekt­ötlet, amelyet középiskolások dolgoztak ki a Balaton Fejlesztési Tanács és a Siófoki Szakképzési Centrum versenyén.

Góz Lilla

A Balaton 4.0 többfordulós megmérettetés zárásaként kedden Fonyódon prezentálták elképzelésüket a diákok. 
A fenntarthatóság jegyében a Balaton élővilágának megőrzését, az őshonos halfajok védelmét tűzte ki célul a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola csapata. Rajhona Leona tanuló elmondta: fontosnak tartják, hogy a Balaton élhető legyen, óvják élővilágát. 

A Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum csapata egy innovatív ötlettel állt elő: napelemes vízibiciklit fejlesztenének a képzelt vállalkozásuk keretében. Molnár Réka elmondta, hogy a vízi eszköz köré egy üvegburkot terveztek, a szükséges energiát napelem termelné. 

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Siófoki Szakképzési Centrum közös projektversenyének célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a fenntarthatóságra. Olyan startupvállalkozást kellett megálmodniuk a diákoknak, amely kötődik a balatoni régióhoz. Ehhez üzleti, marketing- és fenntarthatóság tervet dolgoztak ki a középiskolások. 

A versenyre 11 csapat nevezett a Balaton régióból, a fonyódi döntőbe a legjobb hat jutott. Volt, aki partifecskék tanösvényt álmodott meg, más történelmi emlékfesztivált szervezne. Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a projektalapú csapatversenyen a diákok szabadjára engedhették a fantáziájukat. – A cél az volt, hogy picit kimozdítsuk őket a jól megszokott iskolai rendszerből, és szabad, önálló gondolkodásra sarkalljuk őket – tette hozzá a főigazgató.

A mentor és zsűri csapat tagjai: 
Birkás György főiskolai és középiskolai tanár, területei: analízis, közgazdaságtan, matematika
Dr. Tóth Gergely egyetemi tanár - MATE Kaposvári Campus - Vidék és területfejlesztési tanszék vezetője, Követ Egyesület alapító főtitkára korábban elnöke
Balog Orsolya marketing szakember

Döntőbe kerülő legjobb hat csapat:
- Protection of Lake Balaton (SSZC Baross Gábor Technikum és Szakképző Iskola)
- Mentor 3.0 (SSZC Mathiász János Technikum és Gimnázium)
- DrinkSafe ( Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum)
- Napelemes évszaktól független vizibicikli (Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum)
- Partifecskék Tanösvény (SSZC Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola)
- A "koppányi aga nyomában" történelmi emlékfesztivál (SSZC Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában