Összefogás

2022.05.31. 19:14

Biztosan lesz új tornya a csokonyavisontai templomnak

Ledőlt szombat hajnalra a csokonyavisontai templom tornya. A somogyi településre kedd délután Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is ellátogatott és biztosította a református gyülekezetet a kormányzat támogatásáról.

Góz Lilla

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője (b), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b2) , Perák Balázs gondnok (j3), Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese (j2) és Fodorné Ráskó Éva a templom református lelkésze (j) a csokonyavisontai református templomnál tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: Varga György/MTI

 – Hatalmas vihar söpört végig péntek éjjel a településen, a villám csapott a templom toronyba, amelynek darabjai betörték a cserép tetőt is – mondta el Perák Balázs, a csokonyavisontai templomok gondnoka. Hozzátette: Debrecenből és Veszprémből is érkezett segítség, hogy a tetőről levegyék a nagy súlyú 1939-ben épített tornyot.

Forrás: Varga György/MTI

Kedden délután Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is ellátogatott a viharkárt szenvedett templomhoz. Elmondta: a napokban a biztosító felméri a károkat, valamint a kormányzati templomfelújítás programból 15 millió forintja maradt a helyi református közösségnek és egy országos gyűjtés is indult a helyreállítás érdekében. – Mindezek függvényében a csokonyavisontaiak számíthatnak az állami segítségre, nem hagyhatjuk magukra honfitársainkat, egyházainkat, amikor bajban vannak, segíteni fogunk a helyreállításban  – emelte ki Soltész Miklós csokonyavisontán.

sOLTÉSZ MIKLÓS államtitkár a ledőlt csokonyavisontai templomtoronynál
Forrás: Varga György/MTI


Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az elmúlt héten két nagy vihar is dúlt választókerületében. Komoly károk keletkeztek a lakóházak tetőszerkezetében, a mezőgazdaságban és a középületekben is. – Az első pillanattól kezdve óriási összefogás mutatkozott és erős reményünk van, hogy a károkat közösen helyre tudjuk állítani – emelte ki a képviselő. Megjegyezte: több somogyi parókia ablaka is kitört, valamint a kiskorpádi templomot is megrongálta a vihar.

Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese elmondta: megtörtént a sérült torony eltávolítása, ezt követően a tetőszerkezet fóliázását is elvégezték. – Sok katolikus testvérünk is jelezte, hogy szeretnének segíteni, bízunk benne, hogy a 60-70 tagú gyülekezet mielőbb egy új templomtoronynak örülhet – tette hozzá az esperes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában