Tartozás

2022.05.17. 18:00

Borászok: nevetséges az ajánlat

Tartozásának mindössze tizenkét százalékát fizetné ki, s azt is két részletben a becsődölt italforgalmazó a borászoknak.

Góz Lilla

 Mint arról korábban beszámoltunk, Palkovics László miniszterhez fordult több hazai borász és azt kérték, hogy az Ital Magyarország Kft. csődeljárása állami felügyelettel valósuljon meg, bízva abban, hogy a vállalat 360 millió forintos tartozását kifizetik nekik. 


A napokban közölték azt a reorganizációs tervet a borászokkal, amely az Ital Magyarország Kft. tartozásainak tervezett kifizetését tartalmazza. – A cég az egyezséget jóváhagyó és a csődeljárást befejezetté nyilvánító végzés jogerőre emelkedése napjától, felülvizsgálat esetén a Kúria döntésétől számított hat hónapon belül a tartozás nyolc százalékát fizetné ki, majd további négy százalékot legkésőbb 2025. december 31-ig – mondta el Várszegi Viktor dél-balatoni borász. Hozzátette: az ajánlatot a többség nevetségesnek tartotta és elutasította. 

– Ez egy komolytalan ajánlat – emelte ki Várszegi Viktor. Megjegyezte: a vállalat összesen harminchárom borásznak – köztük több dél-balatoninak – nem fizette ki az összesen 400 millió forint értékűre emelkedő borszállítmányát. Nekik négymillió forinttal tartoznak az utolsó szállítmányukért, de több mint háromszáz millió forinttal tartozik a vállalat sörfőzdéknek, valamint autóbérléssel foglalkozó cégeknek, szoftvercégnek és szörpgyárnak is vannak követeléseik. A károsult borászok Palkovics László miniszternek címzett dokumentumban kérik a tárcától, hogy kezdeményezze az Ital Magyarország Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítését, mert az állam általi felszámolás garanciát jelentene számukra. 

– Csak az állami felszámoló kijelölésében látjuk a korrekt eljárás biztosítékát, enélkül nem bízunk abban, hogy a kintlévőségeink rendeződnek – jegyezte meg Várszegi Viktor. Információink szerint a napokban születhet döntés az állami felszámolásról.  
 

Az állam általi felszámolás jelenthet kizárólag garanciát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában