Hagyományőrzés

2022.05.10. 14:00

Dunántúli népdalokat adtak elő a meggyfahajlítók

Nagyon fontos, hogy ne tűnjön el a dunántúli népdalkincs, és a gyerekek érezzék meg, hogy milyen jó érzés elénekelni és meghallgatni egy népdalt – hangzott el a Hajlik a meggyfa regionális népdaléneklési versenyen az Együd Árpád Művelődési Központban.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hosszú ideje készültek a bemutatóra a kaposvári református általános iskola és a szennai művészeti iskola diákjai. Az énekeseket citerázó gyermekek kísérték, a közös produkciót Husi Gyula, kaposvári népzenész tanította be. A karádiak ördöngősfüzesi népzenét adtak elő vonós hangszerekkel, már tavaly elkezdték a próbákat. Karádon nagy hagyománya van a népművészetnek, és igyekeznek minél több gyermekkel megszerettetni a népzenét, mondta John Lívia, népzenei oktató.

1981-ben rendezték meg először a Hajlik a meggyfa népdaléneklési versenyt Kaposváron. A megmérettetés 41 évvel ezelőtt azért indult útjára, hogy a fiatal népzenészeknek szakmai iránymutatást adjon, mert olyan kiválóságok ültek a zsűriben mint Együd Árpád vagy ifj. Csoóri Sándor.

Fotók: Lang Róbert

 

Csíkvár József kezdte el a szervezést, emlékezett erre az idei versenyen fia, Csíkvár Gábor népzenész, aki átvette édesapjától a stafétabotot. A Hajlik a meggyfát később Kisbárapátiig vitték, majd Szenna adott otthont a rendezvénynek, de néhány éve visszatért a megyeszékhelyre. Az idei szakmai fórumra összesen harmincegy műsorszámmal százhuszonkét versenyző nevezett be. 

A fellépők között szólisták, énekegyüttesek, és zenekarok is voltak. A megye minden pontjáról, de a szomszédból és kissé távolabbról, Nagykanizsáról, Ajkáról és Pécsről is érkeztek ifjú zenészek és énekesek, akik az általános iskolai vagy középiskolai korosztályt képviselték. Az országos zsűritől kaptak minősítéseket bronz, ezüst és arany fokozatban. 

– A táncházmozgalom lendülete máig töretlen, de az iskolai nevelésben már vesztett pozíciójából a népzene, ezért fontosak a hasonló alkalmak, mint a Hajlik a meggyfa – értékelte kérésünkre a zsűri tagja, Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza főmunkatársa, az Óbudai Népzeneiskola tanára, aki visszaemlékezett a hajdani dudaiskolákra, melyek Berzencén, Szennán és Kaposváron működtek. A globalizálódó világban a népi értékeinkkel tudunk kitűnni, mert a világ igazán arra kíváncsi, hogy mi, magyarok mivel gazdagítottuk a kultúrát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában