Taxi!

2022.05.14. 14:00

Egy ezresből már aligha taxizhatunk Kaposváron

Sokáig már nem tudják tartani a mostani tarifákat a kaposvári taxisok, a megnövekedett költségeik miatt májusban áremelésre készülnek. Tartanak attól, hogy ha az üzemanyagárstop megszűnik, még nehezebb helyzetbe kerülnek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Októberben emelte az egyik kaposvári taxitársaság a tarifáit, akkor tíz százalékkal drágult az alapdíjuk. A megnövekedett költségeik miatt azonban májusban ismét emelni fognak. 
– Zajlanak az egyeztetések, egyelőre annyi biztos, hogy emelni fogunk ebben a hónapban, de a díjemelés mértéke még képlékeny – mondta el Lengyel Balázs, a City Taxi kaposvári vezetője. Hozzátette: nagy mértékben, legalább 30 százalékkal drágult az új és a pár éves autók ára, de a javíttatásért és az alkatrészekért is többet kell fizetni. Megjegyezte: a jelenlegi szabályozás szerint tíz évnél nem lehet idősebb a taxiként használt autó. – A koronavírus-járvány alatt kaptunk engedményt – emelte ki Lengyel Balázs –, ha valakinek ez idő alatt lett tízéves az autója, nem kellett lecserélnie. Ám az év végén lejár a türelmi idő, ezért szükség lenne a taxiként használt gépjárművek életkorának kitolására vagy további haladékra annak érdekében, hogy ne kelljen azonnal jövő év elején autót cserélni.

Lengyel Balázs szerint, ha feloldják az üzemanyagárstopot, akkor még nehezebb helyzetbe kerülnek a taxitársaságok, fuvarozók, hiszen a környező országokban legalább 7–800 forintba kerül az üzemanyag literje. – Nehezíti a szakmában dolgozók helyzetét az is, hogy a koronavírus járvány idején többen felhagytak a taxizással és nem tértek vissza, és új sofőrök sem jöttek helyettük. 

– A napokban megkezdődött a három kaposvári taxitársaság közötti egyeztetés az áremelés mértékéről – mondta el Répás Boldizsár, a Tele5 Taxi szakmai vezetője. Hozzátette: kénytelenek árat emelni, 10–15 százalék drágulást tartanak reálisnak a növekvő költségek miatt. – Amikor tavaly emeltünk tíz százalékot, 150 forinttal volt olcsóbb az üzemanyag – tette hozzá Répás Boldizsár. – Ha feloldják az árstopot, akkor még nehezebb helyzetben leszünk. A járványhelyzetben nyolcvan százalékkal csökkent a fuvarjaink száma, jelenleg 28 aktív sofőrünk van. Nem mondom, hogy nem élünk meg, de 8–10 év alatt nem tudunk annyit félretenni, hogy egy új vagy néhány éves autó árát kitermeljük – mondta el a taxitársaság vezetője. 
 

Sokan visszaadták az engedélyüket

Egyes felmérések szerint a koronavírus járvány kezdete előtt 7500 taxis volt országszerte, most ötezren vannak. 2020-ban 40 százalékkal, a tíz évvel ezelőtti szintre esett a taxitársaságok összesített árbevétele. Két évvel ezelőtt csaknem 1500 taxis egyéni vállalkozó adta vissza az engedélyét, ezzel 20 százalékkal esett a számuk, az alkalmazottaké pedig több mint 30 százalékkal. Hétfőtől emelkedtek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométer díja 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő. Kaposváron, a belvárosban 900 forint az alapdíj, ünnepnapokon pedig plusz 200 forintot számolnak fel egy fuvarért. A külvárosi részekre 1100 forinttól kezdődik a szolgáltatás díja. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában