Álzöldek

2022.05.07. 11:30

Egyesek kukának használják a kaposvári komposztládákat

Majdnem egy éve működik az ország első közösségi komposztládája a Petőfi óvoda és bölcsőde között, amit a HungAIRy LIFE program keretében helyzetek ki, hogy segítse a szemléletformálást, és ennek nyomán tíz másik nagyváros is kövesse a kaposvári példát.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Sajnos azonban sokan nem tudják értelmezni a komposztláda és a szemétgyűjtő közötti különbséget, és néha oda nem illő hulladékkal terhelik a gyűjtőpontot, ami kellemetlen helyzetet teremt az ott élőknek. Erre Szép Józsefné hívta fel a figyelmünket, aki szerint még nem mindenki kultúrájához tartozik hozzá a helyes komposztálás. 

Hulladékkal teli műanyag zacskót is talált már a ládában, sőt egy hajléktalan kidobott hálóhelyétől is olvasónk szabadította meg a gyűjtőhelyet. Szerinte az emberek hanyag hozzáállása miatt ez a gyűjtőpont nem mutat jó példát a gyerekeknek. A Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft. üríti a ládát a környéken élők jelzése alapján. Hogy milyen hulladék tud valóban hasznosulni, az a láda oldalát díszítő információs tábláról leolvasható. 

Éveknek kell eltelni, mire meghonosodik egy jó kezdeményezés. Kaposváron a szelektíven gyűjtött hulladék a duplájára emelkedett: 2016-ban 2362 tonnával indultak, de 2021-ben már 4531 tonnát dolgoztak fel. A szelektívhulladék-gyűjtőket már egyre többen és helyesen használják Kaposváron, de a kék kukákba még mindig kerülnek olyan dolgok, aminek nem lenne szabad, felelte érdeklődésünkre Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. Kiemelte, hogy Kaposváron üveggyűjtőpontos rendszer működik, ám sokan az üveget mégis az általános hulladékkal keverve dobják ki, és a munkatársaiknak a törött üvegtől kell szétválogatni a többi hulladékot. A komposztládákkal kapcsolatban nem tanácsolta, hogy a zöldhulladékon kívül ételmaradékokat, akár húst is dobjanak bele, mert az vonzza a rágcsálókat. Aki igényli, komposztládákat kaphat a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában