Volán mögött

2022.05.26. 07:00

Gond nélkül vezetne, pedig nem javallják

K. G.

Látrány Pontosan 39 esztendeje, azaz 1983 óta előfizetője lapunknak idős olvasónk, aki felvilágosításért fordult a szerkesztőségünkhöz nemrégiben. 
Hosszú évek óta gond nélkül vezetett, de legutóbb elvették tőle a jogosítványát, mert egy neuropszichológiai vizsgálat után alkalmatlannak minősítette az orvos­szakértő. A vizsgálat eredménye alapján hozta meg a döntést az engedély elvételéről a Somogy Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve. Olvasónk saját bevallása szerint súlyos hallásvesztési fogyatékossággal él és emellett cukorbeteg is, de arról mástól értesült, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) tagjai közül süketnémákat sem zárják ki az autóvezetés lehetőségéből, ezért szeretne további vizsgálatokhoz jutni. 
Nem véletlenül feltétele az autóvezetői vizsgának az egészségügyi alkalmasság megállapítása – figyelmeztetett erre Pohner István, egy kaposvári autóiskola vezetője. Nem életkorhoz kötött a jogosítvány megtartása, mert lehet valaki 90 évesen is alkalmas az autóvezetésre, de akár fiatal korban is lehet olyan betegsége, ami kizárja a vezetésből. 
Tudomásul kell venni, hogy a közlekedés veszélyes üzem, mondta a vezetéstechnikai oktató. Előfordulhat, hogy egy teljesen egészséges ember is rosszul lesz vezetés közben, és az könnyen tragédiához vezet, amelynek vétlen áldozatai is lehetnek. Annak is az érdeke, akitől elvették a jogosítványt, hogy beletörődjön a történtekbe, ha már az orvos nem találta alkalmasnak. Legfeljebb annyit tehet, hogy egy másik orvos véleményét is kikéri – tanácsolta. K. G. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában