Rongáló rovarok

2022.05.24. 11:00

Idén sem nyit ki a fonyódi Széplátó

Góz Lilla

Fonyód Idén sem csodálhatják a turisták a balatoni panorámát a 2011-ben épült fonyódi Széplátóból. Mint ahogy korábban beszámoltuk róla: két éve kártevők és gombabetegség tette tönkre a fa tartóelemeket. Az önkormányzat szavatossági pert indított a kivitelező ellen tavaly márciusban, jelenleg a szakértők kirendelése van folyamatban. 
Kilencvenkét millió forintból épült meg 11 évvel ezelőtt Fonyódon a Széplátó. A város nyolcvanmillió forint pályázati forrásból és 12 millió forint önerőből építette meg a kilátót, amelyet két éve be kellett zárniuk. – A fából készült tartószerkezetét házi cincérek és egy gomba támadta meg, s emiatt veszélyessé vált a város emblematikus látványossága – mondta el Hidvégi József polgármester. Hozzátette: tavaly márciusban szavatossági pert indítottak a kivitelezővel szemben, kérték a tartószerkezet cseréjét. A város szakértője szerint amikor a tartószerkezeteket készítették a gyárban, nem volt megfelelő a belső védelem, nem volt vegyszeres kezelés, így a cincérlárvák nem pusztultak el, hanem pár év múlva kikeltek. Emiatt a kilátó tartószerkezete berohadt, ki kell cserélni. Kiemelte: 11 éve húszmillió forintba került a faszerkezet és az egy évvel ezelőtti kalkulációk szerint ennek javítása 80 millió forintba kerül. – Fonyód vállalta volna a költségek 20-30 százalékát, de a kivitelező ebbe nem ment bele – mondta el a polgármester. 
A polgármester bízik abban, hogy már jövőre újra látogatható lesz a kilátó, addig viszont a helyiek és a turisták a Sipos-hegyi és a Walkó-kilátót választhatják. Még idén megkezdődik a város magasparti sétányának megújítása. Új burkolatot kap, megújul a korlátja, lesz büfé, vizesblokk, az ott lévő oroszlános kőpadokat restaurálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában