Ukrán háború

2022.05.07. 09:00

Keresztelőt tartottak a Kishegyen a harkovi pokol után

A kishegyi Szent Donát-kápolnában keresztelték meg pénteken a mindössze három hónapos Nikolt, akinek édesanyjával együtt kellett menekülnie a lebombázott Harkovból. A kislány egyetlen könnycsepp nélkül tűrte, ahogyan a szentelt víz megérintette homlokát, és felvette a keresztséget.

Koszorus Rita

Fotó: Nemeth_Levente

Meghitt szertartásra gyűltek össze a balatonlellei kishegyi kápolnában péntek délben. Reznyicsenka Olga mindössze három hónapos kislányát Nikolt szerette volna a keresztség szentségében részesíteni. – Nálunk az a szokás, hogy a gyerekeket még csecsemőkorban megkeresztelik. Nem szerettem volna ettől megfosztani a lányomat, mondta az édesanya, akinek egyetlen gyermeke a karon­ülő csecsemő. Olga azt is elmesélte, hogy sokáig várt rá, hogy végre édesanya lehessen, és álmában sem gondolta, hogy újszülöttjével hazájától ennyire távol fog kerülni. 

Ha már így hozta a sors, megkérte Szűcs Imre balatonlellei plébánost, hogy keresztelje meg Nikolt. – Felkértek rá, és én egy ilyen kérésre nem mondhattam nemet – elevenítette fel az atya. A szertartás után azt mondta az újdonsült keresztény báránynak, hogy szeretne majd részt venni az esküvőjén is, s hogy jó keresztény. – Legyen még hét testvéred, a nyolcadiknál vállalom a komaságot – mosolygott a pap a csecsemőre. Nikol kereszt­anyja a Kijevből menekült Jelizarova-Baranovszka Julia lett, aki Olgával Balatonszemesen ismerkedett össze. 

– Korábban nem ismertük egymást, de lelkesen vállalta a keresztanya-szerepet – mondta az édesanya. A kis Nikol keresztapja pedig Himics Viktor, aki sokat segít feleségével együtt a Balatonhoz menekült ukrán családoknak. 

– Mivel a balatonszemesi ukrán menekültek között férfiember nemigen van, rám esett az édesanya választása, nem utasíthattam vissza. Az ember úgy van ezzel, hogy ott segít, ahol csak tud – mondta a most már háromszoros keresztapa lapunknak. 
 

Menekülve barátkoztak össze az anyák

Balatonszemesen száznegyven ukrajnai menekültet szállásoltak el. Az OTP Bank ukrajnai munkatársait, illetve az alkalmazottak családtagjait. Reznyicsenka Olga férje dolgozott a bankban, és így jött a lehetőség, hogy el tudták hagyni a hazájukat, amikor az oroszok elkezdték bombázni Harkovot. Nem volt könnyű az út egy ilyen pici babával. Háromszor kellett átszállniuk, mire kijutottak a háború sújtotta országból. Az édesanya azt mondta, nagyon hálás a magyar népnek a vendégszeretetért és a nyitottságért. Itt biztonságban lehetnek gyermekével. 
 


Fotó: Németh L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában