Pedálozók paradicsoma

2022.05.30. 19:30

Körülöleli a Desedát az év kerékpárútja

Emléktábla jelzi hétfőtől a Desedánál, hogy idén a legjobb kerékpárút a tó körül található. A csaknem 15 kilométer hosszú szakaszra mintegy kettőezren voksoltak, majdnem ötszázzal többen, mint a második helyezett Győr-Pannonhalma közötti kerékpárútra. Az eseményen elhangzott, idén 32 kilométer kerékpárút épül Kaposváron.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub közösen kereste az év kerékpárútját. A kezdeményezés elsődleges célja a hazai kerékpáros turizmus népszerűsítése volt, ugyanakkor a pályázat a közlekedésbiztonságra és a kerékpáros infrastruktúra fontosságára is felhívta a figyelmet.

A szakmai zsűri a beérkezett 59 jelölésből 11-et bocsátott szavazásra, ezekre összesen több mint 7000 voks érkezett. A nyertes a Deseda-tó körül futó kerékpárút lett 1964 szavazattal, ezzel elnyerte „Az év kerékpárútja 2022” címet. 

Révész Máriusz is nyeregbe pattant és kipróbálta az Év Kerékpárútja cím újdonsült birtokosát. 
Forrás: Lang R.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a táblaavatáson elmondta: a kormánynak az a célja, hogy Magyarország 2030-ra a legélhetőbb országok közé tartozzon. 

Felavatták a táblát. 
Forrás: Lang Róbert


Hozzátette, nagyszerű olyan városokkal együtt dolgozni, mint Kaposvár, mert ebben partnerek és élnek a különféle pályázati lehetőségekkel. Az esemény után több tucatnyian pattantak kerékpárra és tekerték körbe az év legjobb útját. 

 

Versenyezni kell a telefonokkal 

Révész Máriusz a táblavatáson arról is beszélt, céljuk, hogy minél több sportolási lehetőséget tudjanak kínálni a fiataloknak. – A mobiltelefonokkal versenyképes élményt kell nyújtani a gyerekeknek – mondta az államtitkár. – Lepukkant, büdös és szúrós pokrócú turistaházakkal és ócska kerékpárutakkal ez nem megy. Olyan dolgokat kell építeni, létrehozni, hogyha a fiatalok az iskolában elmesélik milyen élményben volt részük, akkor más gyerekek is kedvet kapjanak az aktív kikapcsolódáshoz. Kaposvár ebben élen jár – hangsúlyozta Révész Máriusz. Az eseményen Szita Károly polgármester elmondta, Kaposvár a jövőben több fejlesztést is tervez. 

 

Fantasztikus adottságokkal bír a Deseda körül futó kerékpárút. 
Forrás: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában