Toborzás

2022.05.17. 11:30

Lesz, aki tartsa a fecskendőt

Közel 400 tűzoltó látja el a szolgálatot Somogyban, megyénkben a szervezet feltöltöttsége meghaladja a 90 százalékot. A megyei katasztrófavédelem a héten felhívást tett közzé, a leendő tűzoltók felvételijét május közepén tartják Kaposváron.

Harsányi Miklós

– Országosan jelenleg a katasztrófavédelemnél csaknem tízezer hivatásos állományú kolléga dolgozik, közülük több mint hétezren készenléti feladatot ellátó tűzoltók – közölte lapunkkal Mihályka Szabina, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – A szervezet feltöltöttsége több mint 92 százalékos. A szervezetet elhagyók létszáma nem kimagasló, a hivatásos állományból az idén összesen 125-en szereltek le. 

Somogyban akkor sem várható felmondási hullám a tűzoltóknál, ha véget ér a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet. Lapunkat arról tájékoztatták: a szervezet megtartó ereje más szakmákkal összehasonlítva a megyében jónak mondható. – A tűzoltó szakma társadalmi elismertsége Somogyban az elsők között van – közölte a szóvivő. – A katasztrófavédelem nem számít arra, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után leszerelési hullám indul, hiszen közös megegyezéssel eddig is ki tudtak lépni azok, akik a távozás mellett döntöttek. 

A szervezetnél a fluktuáció alacsony, 2021-ben a hivatásos állománynál 3,1 százalék volt. Mihályka Szabina szóvivő azt is közölte: a készenléti feladatokat ellátó tiszthelyettesi létszámhelyek 7,6 százaléka betöltetlen. 
A megüresedett helyek betöltése érdekében a katasztrófavédelem évente kétszer indít tűzoltóképzést, ami biztosítja az utánpótlást. 
 

Vizsga után olthatnak 

Az újonc tűzoltók a sikeres kiképzést követően kezdik meg a szolgálatukat. Mihályka Szabina lapunknak elmondta: jelenleg 79 hallgató vesz részt tűzoltóképzésen, akik a vizsgák után júliusban állnak szolgálatba. A szeptemberben induló képzést várhatóan csaknem százan kezdik meg. A megyei katasztrófavédelem kedden felhívást tett közzé, melyben a hivatásos szolgálat iránt elkötelezett jelentkezőket várják. 
Először fizikai felmérő vár az érdeklődőkre, őket május 16-án a kaposvári tűzoltó-parancsnokságon fogadják majd. Tizennyolcadik év betöltése, büntetlen és kifogástalan életvitel, s megfelelés az alkalmi vizsgálatokon: egyebek mellett ezek a főbb feltételek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában