Futva toboroztak

2022.05.11. 17:30

Százak futottak Kaposvár belvárosában

A hétvégén kerékpárosok, szerdán katonák lepték el Kaposvár belvárosát, Toborzó emlékfutás 2022 címmel az egész országon átívelő programot szervezett ugyanis a Magyar Honvédség. Huszonöt hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona két hét alatt a több mint 1800 kilométert tesze meg 219 település érintésével.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A kaposvári Kossuth téren szerdán rendezték a somogyi szakasz megnyitó ünnepségét,  a rajt előtt közös bemelegítést tartott a csapat.

 – Ilyen pisztolyt még soha nem láttam  – mondta ámuldozva egy kamaszfiú. PKM géppuska, repeszálló mellény és CZ Bren gépkarabély: a hatástalanított fegyver és haditechnikai eszköz kiállításon kívül térzene is  színesítette a rendezvényt. S a budapesti helyőrség dandár 32. díszegységének katonái látványos  bemutatót tartottak belvárosban. Győri Tamás főhadnagy, a Kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ toborzótisztje azt mondta: az emlékfutás kiemelt célja a katonai hivatás, az egészséges életmód és a sport népszerűsítése.

Forrás: Lang R.

  – A 15 napos rendezvénysorozat május  20-ig tart, s az érintett településeken bárki csatlakozhat a futáshoz – hangsúlyozta. –  Örülünk, hogy városunkban több mint százan álltak rajthoz.  

Forrás: Lang Ró

Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester köszöntőjében a mindennapok biztonságán kívül az egészség fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezután Neszményi Zsolt kormánymegbízottal díszszalagot kötöttek a katonafutók váltóbotjára, s megkoszorúzták a Kossuth szobrot. A rendezvényen átadták a környezetvédelmi rajzverseny díját, melyre négy városból érkeztek pályaművek, s Horváth Hanna Luca, a Toldi lakótelepi tagiskola diákja nyert. Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány, a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Köre szervezte az emlékfutást.

Forrás: Lang Robert Kaposvar

– Három, kettő, egy,  rajt  – hangzott a visszaszámlálás,  s a népes mezőny lendületesen startolt  a Kossuth térről, ezután a Fő utca, Dózsa György és Teleki utca érintésével tették meg az 1,6 kilométernyi távot. A megyei kormányhivatal 12 munkatársa –  Neszményi Zsolt kormánymegbízott vezetésével – is részt vett a programon. A katonafutók később Sántost és Szentbalázst is felkeresték, s szerda délután Baranya felé vették az irányt.

Forrás: Lang Robert Kaposvar

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az emlékfutás fővédnöke, megyei védnöke Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a program megtartásához biztosított segítségért emléklapot adományozott, amit Borhi Zsombor, illetve Neszményi Zsolt vett át. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában