Fotók és videó!

2022.05.01. 11:28

Új hajós relikviákkal gazdagodott a 150 éves Balaton Csavargőzös

Százötven éves a Balaton Csavargőzös. A hajó különleges relikviákkal gazdagodott és egy új kiállítási teret is kialakítottak. Egy számítógépes rendszer segítségével Révfülöpre is elvezethetjük.

Góz Lilla

Fotó: Nemeth_Levente

A 131 éves Kelén hajón való utazással kezdődött az ünnepség a Balaton Csavargőzösnél. Révfülöpről visszaérve avatták fel a 150 éves boglári hajó új kiállítóterét. Kopasz Árpád, a hajó üzemeltetője felidézte: a Csavargőzös szolgált a Balatonon és a Dunán, hajtotta gőzgép és dízel motor is. 2012-ben lett műemlék hajó, az évek során kedvelt turisztikai látványossággá vált. A Balaton Csavargőzöst tíz éve a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület gondozza.

 – Mérföldkő az idei év, új kiállítóteret tudtunk létrehozni, ahol első és második generációs dízel motorokat láthatnak az érdeklődők, valamint a beltérben a Csavargőzös számítógépes rendszerben Révfülöpre vezethető, a programozást helyi diákok fejlesztették ki – mondta Kopasz Balázs, az egyesület elnöke. Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: újabb megálmodott célok váltak valóra Balatonbogláron. 

– A felújított Csavargőzös, mint turisztikai attrakció hozzájárul ahhoz, hogy a Balatont télen és nyáron is érdemes meglátogatni – jegyezte meg a képviselő. – Balatonboglár ékkő a hajózás történetének bemutatásában és büszkék vagyunk rá, hogy a társaságunk nosztalgiahajóinak relikviája, motorja megtalálható az új kiállítótérben – mondta Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az idei szezonban a hajózási társaság számos újdonsággal készülnek, bízva abban, hogy folytatódik a tavalyi 30 százalékos utasforgalom növekedés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában