Fotók

2022.05.16. 17:30

Vakvezető robottal is ismerkedhettek a szakmák leendő mesterei

Arcfelismerő-, vakvezető- és kockával játszó robot, valamint meteorológia léggömb. Néhány különleges alkotás, melyet hétfőn lehetett megcsodálni a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumában. A Légy a szakmád mestere! elnevezésű eseményt 10. alkalommal szervezték meg Kaposváron.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Kérem vegyen fel maszkot – utasította a robot azokat, akik szembenéztek a kamerával és nem viseltek maszkot a hétfői rendezvényen. Zárt térben már régóta nem kötelező eltakarni a szájat és az orrot, azonban amikor a KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium diákjai és informatika tanára megalkották az eszközt, még javában tombolt a koronavírus-járvány. 

Szécsényi Máté, az iskola diákja érdeklődésünkre elmondta, három hónapig tökéletesítették az arcfelismerő robotot, amelyhez több régi, használaton kívüli alkatrészt is felhasználtak. Hozzátette, azért is jelentkezett korábban informatikai képzésre, hogy minél több eszköz működösét megismerje. Mészáros Róbert, az intézmény informatikus mérnök oktatója elmondta, az arcfelismerő robottal néhány héttel ezelőtt Szegeden, egy országos innovációs versenyen harmadik helyet értek el diákjaival.

Egy másik díjnyertes alkotást is bemutattak az eseményen. A vakvezető robot a KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikumban készült. Az eszköz magyar és angol nyelven is kommunikál és segít abban, hogy a vakok és gyengén látók eljussanak egyik helyről a másikba. A közgazos diákok egy olyan robotot is bemutattak, amelyik képes arra, hogy helyesen kirakja az összekevert Rubik-kockát. Ottjártunkkor ezt 23 lépésből, körülbelül másfél perc alatt teljesítette is az eszköz.

Bence Miklós, az intézmény informatika oktatója kiemelte, folyamatosan azon dolgoznak, hogy valami újdonságot építsenek. Néhány héttel ezelőtt a „sztratoszféra projektben” egy magas-légköri ballont engedtek fel a levegőbe, amely dokumentáltan 24 kilométeres magasságba emelkedett. Ezt az eszközt is kiállították hétfőn az iskolában. Bence Miklós hozzátette, diákjaival az európai űrügynökség egyik versenyén szeretnének elindulni, ahol egy rakétát lőnek majd fel a levegőbe. Weimann Gáborné, a KSZC főigazgatója az eseményen elmondta, a kiállítás célja, hogy minél több diákkal és felnőttel megszerettessék a különféle szakmákat. A rendezvényen a szakképzési centrum intézményei mellett, más iskolák és cégek is bemutatkoztak.

Már az iskolában megismerik a tervezőprogramot 

Egy különleges képzés is elindul a Kaposvári Szakképzési Centrum hat iskolájában szeptembertől. A diákok és a tanárok egy háromdimenziós tervezőprogrammal ismerkedhetnek meg. Az ingyenes lehetőséget az Enterprise Communications Magyarország Kft. biztosítja az intézményeknek. Az együttműködésről hétfőn írt alá megállapodást a vállalkozás és a szakképzési centrum. Béke Gyula, a cég PLM üzletágának igazgatója elmondta, több kaposvári nagyvállalat is használja ezt a programot, ezért azok a diákok, akik megtanulják ennek a kezelését, könnyebben el tudnak majd helyezkedni ezeknél a vállalkozásoknál.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában