Véget nem érő konfliktus

2022.06.25. 14:00

A béke nem csak azt jelenti, hogy éppen nincs háború

Az emberiség írott történelme során mindössze 200 napot számoltak össze a történészek, amikor nem volt valahol háború a világon, és az sem biztos, hogy minden összecsapásról tudunk. Balázs Judit professzor a béke nagyköveteként járja a világot, a közelmúltban a Takáts Gyula Könyvtárban mutatta be a könyveit.

Kovács Gábor

A nagykanizsai születésű közgazdász oktatott a berlini Humboldt Egyetemen, Egyiptomban, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, volt a soproni egyetem világgazdaságtani tanszékének vezetője, a Nyugat-magyarországi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese, és a Kaposvári Egyetemen megalakult Iszlám Tudományok Kutatóintézetének tudományos igazgatója. Negyven éve vállal feladatot békeszervezetekben. Összesen 54 országban járt, és sok helyen élt is a világban. Az arab tavasz után tért haza. 

– A béke nemcsak azt jelenti, hogy nincs háború – foglalta össze. – A béke általános biztonság, az élet minden területére kiterjed, és ebbe a gazdasági biztonság is beletartozik. Békében az ember nyugodt lehet, mert minden, ami az emberi élethez kell, az a rendelkezésére áll. Békenagykövetként az embereket megpróbálom befolyásolni, hogy igyekezzünk megértésben élni. Erre soha nem volt még annyira szükség, mint most, amikor háború folyik a szomszédunkban. 

– Volt szerencsém mindkét Koreában látogatást tenni, azon ritka emberek közé tartozom, akik egy hónapot töltöttek Észak-Koreában – emlékezett. – Nem volt egyszerű, mert öt percig nem hagytak egyedül a hatóságok emberei, az utcára sem mehetettem ki, állandó ellenőrzés alatt voltak a külföldiek. 

Balázs Judit korábban 14 közgazdaságtani szakkönyvet írt, 400 tanulmánya jelent meg, a Közel-Kelet és Afrika volt a kutatási területe. A Covid alatt születtek az útikönyvei, mert a karantén alatt megpróbált az emlékeibe merülni. 

Balázs Judit fiatalon a szocializmusból az akkor még számára vaskalaposnak számító Németországba érkezett, majd külső szemlélőként másképp érzékelte a német újraegyesítést, mint maguk a németek. Már a hidegháború idején csatlakozott ahhoz a szervezethez, amelyik kezdeményezte a vegyi fegyverek betiltását, és megfogalmazta a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló SALT-1 szerződés iránti igényt. Jelenleg az UPF (United Peace Federation), az Egyetemes Béke Szövetsége és a Családok Szövetsége a Világ Békéjéért és Egységéért nevű szervezetben tevékenykedik, a jövő héten Tiranába utazik, mert Albániában nyitnak új iskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában