Hulladékgazdálkodás

2022.06.28. 17:46

A kiemelt bér sem vonz kukásnak

A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói a társaságtól bérelt edényeket térítésmentesen tisztítják, az ügyfelek saját tulajdonú edényeit pedig kérésre, pár ezer forintért.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Érkezik a kukásautó a Kanizsai utcába Kaposváron. Miután kiürítette a gyűjtőedényt, a tisztítást egy speciálisan erre a feladatra kialakított magasnyomású, illetve vegyszeres mosásra alkalmas géppel végezte el. A Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozói két héten át tisztítják a kukákat városszerte. Szilágyi Ádám, a vállalat ügyvezetője elmondta: a bérelt kommunális és szelektív hulladékgyűjtő edényeket térítésmentesen mossák ki.

– Egy saját tulajdonú, 120 literes kuka mosása hatezer forintba kerül – mondta az ügyvezető. – A szolgáltatás díja a kukák méretétől függ, három éve nem változott. Szilágyi Ádám hozzátette: eddig közel százan jelentkeztek a tisztítási akcióra, leginkább társasházak kérték a szolgáltatást. Gelencsér Erzsébet, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetője elmondta: ajánlják, hogy a szemetet nylon­zsákba tegyék a kukákba és fokozottan figyeljenek a gyűjtőedények higiéniájára a nagy hőségben. – Nyáron nő a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége – tette hozzá. – Sok PET-palack kerül a kukákba, kérjük a lakosokat, hogy üresen és összenyomva tegyék ezeket a gyűjtőedénybe.

Megjegyezte: évről évre nő a zöldhulladék mennyisége is, legutóbb egy hét alatt 200 tonna mennyiséget gyűjtöttek be a kukásautók. Legközelebb a július 11-ei héten mennek házhoz a fűnyesedékekért, kisebb ágakért, levelekért. Kérik ugyanakkor, hogy a boros, pezsgős üvegeket a gyűjtőszigetekhez tegyék a lakosok, városszerte nyolcvan ilyen található, amelyeknek pontos címe térképen a társaság honlapján megtalálható. (www.khg.hu)

Hiányszakma ma már a kukásoké

Országszerte egyre nagyobb problémát okoz, hogy nem találnak kukásokat. Elmaradt szemétszállításra is panaszkodtak az elmúlt héten elsősorban a fővárosi agglomerációban. 

– Mi is keresünk folyamatosan megbízható rakodó munkásokat – emelte ki érdeklődésünkre Szilágyi Ádám, a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Eddig átcsoportosítással és túlórával oldottuk meg, hogy egy esetben se maradjon el a szemétszállítás az illetékességi területünkön. Szilágyi Ádám megjegyezte: mind a rakodó, mind a sofőrök munkáját kiemelten bérezik a társaságnál, közel a minimálbér kétszeresét kaphatják a dolgozók. – Egy rakodó dolgozónk átlagosan havonta 350 ezer forintot vihet haza – mondta Szilágyi Ádám –, ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy nem jelentkeznek sokan kukásnak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában