Jeles nap

2022.06.04. 17:30

A múltból a jelenbe repülhettek a taszári honvédelmi nap résztvevői

Hon - és rendvédelmi napot rendeztek az egykori katonai légibázisáról híres településen, hogy a gyermekeknek jó szórakozást nyújtva népszerűsítsék a katonaságot, és egyben felelevenítsék a repülőtér gazdag múltját is.

K.G.

Játékpuskával a nyakában nézett szét a sátrak között a hatéves Vörös-Lenkai Levente, aki édesapjával Fonóból jött, és elképzelhetőnek tartja, hogy felnőttként a katonai hivatást választja. Mindjárt a bejáratnál a balatonföldvári Fromvald József, egykori hivatásos műszaki katona repülőgép makettjei ragadták meg a tekintetet.  A gyerekek a félig elkészített maketteket befesthették nála, mutatta az alkotó, aki gyermekkora óta dolgozik a tárgyain, vitrinben és doboznak összesen 400-500 makett sorakozik nála otthon.  

Tavaly egy a szomszédos települések közötti kapcsolatokat elősegítő uniós pályázat segítségével szervezték meg az első taszári honvédelmi napot, akkora sikerrel, hogy az idén kibővítve megismételték, mondta Varjas András polgármester. Repülőgép szimulátor várta a gyerekeket, a rendőrség kutyás bemutatót tartott, a honvédség páncélozott hadijárművekkel és toborzó irodával települt ki. A Kötél Életmentő Egyesület is bemutatkozott, és a büntetés-végrehajtás is népszerűsítette az álláslehetőségeit. Gokartozni és paintball fegyvereket lehetett forgatni, és  a Fehér Holló Középkori Műhely történelmi bemutatót tartott. 

 

 

– Életem legszebb húsz éve itt telt el, és büszke vagyok rá, hogy a falu tovább ápolja a repülős hagyományokat, és a taszári katonák gyermekeinek és unokáinak megmutatják, hogy mi történt egykor és mi történik ma a magyar honvédségnél– mondta Pintér Zoltán, nyugállományú vezérőrnagy, aki a taszári légibázis és a magyar légierő parancsnoka volt, és szintén ellátogatott a honvédelmi napra. 

A taszári katonai repülő múzeum tovább fejlődik, mondta Kontsagh Sándor igazgató, mert a mai napig sok tárgyat kapnak volt katonatársaktól, illetve azok hagyatékából. Egy MIG-21-es vadászgép kabinja és célzókészüléke, valamint fotógéppuskája is megtalálható a kiállított tárgyak között, büszkélkedett vele. Hozzátette, hogy felnőtt gyermekek az ország minden részéről keresik az egykor Taszáron szolgáló édesapák nyomait, és a rend-és honvédelmi nap erre is alkalmat nyújtott.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában