Ünnep

2022.06.26. 09:10

A nemzeti egység megszilárdulását ünnepelték Somogyváron

A hétvégén ismét megtelt Somogyvár, Szent László napot ünnepelt a település. A színes programok mellett megtartották ünnepi testületi ülésüket is.

Barkóczy László

Fotó: TIBOR KOVACS

A Szent László Nemzeti Emlékhelyen rendezett ülésre ellátogatott Navrasics Tibor, Területfejlesztési és az Uniós források felhasználásáért felelős miniszter is. Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy nagyon örül, hogy a pandémia elmúltával ismét három napos fesztiválnak adhatott otthont Somogyvár. Büszkén számolt be arról is, hogy 30 év után sikerült felújítani a Somogyvárt Vityapusztával összekötő utat, ami hatalmas lehetőséget biztosít az ott élő, jellemzően hátrányos helyzetű emberek számára. A település tervei között szerepel a Gamással összekötő út felújítása ugyanúgy, mint a nemzeti emlékhely további fejlesztése egy ötszáz nézős színpad felépítésével. Az elsőhöz már meg is van finanszírozott összeg, míg a másodikhoz pályázat beadásáról döntött a testület.

Móring József Attila, a Dél-dunántúli Régió Fejlődéséért felelős kormánybiztos, otszággyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében elmondta: Somogyvár büszkén tudhat magának olyan jeles történelmi eseményeket, melyek meghatározták a magyar nemzetiség formálódását. Hisz abban, hogy csak annak a településnek lehet jövője, amely becsüli a múltját.

 

Navrasics Tibor az ünnepi testületi ülésen kiemelte, hogy Somogyvár egyszer már tartozott az európai települések élvonalába, mégpedig az államalapítás idején. Fontos szerepet töltött be a magyar állam megszilárdulásában, és megerősödésében a település. tulajdonképpen a Szent László napon nem csak az egykori nagy királyt ünnepeljük, hanem az általa megszilárdított magyar intézményrendszert, és civilizációs örökséget is.

Az ünnepi testületi ülésen sort került kitűntetések átadására is. Tóth Sándor Zoltánné, Török Istvánné, Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, és Gelencsér Attila országgyűlési képviselő Somogyvár Községért Emlékérmet kapott.

A település megerősítette testvértelepülésével, Wartmanstetten-nel kötött megállapodását is.

A három napos rendezvényen számos művészeti, színházi előadást láthattak az érdeklődők. A somogyvári Kupavárhegyen, a bencés apátság romjainál főzőverseny színesítette a programokat, de koncerteket és színházi előadásokat is megtekinthettek a Somogyvárra látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában