Tab-Lulla

2022.06.12. 15:00

Az otthon mellé reményt is adott az alapítvány

Ma. G.

Lakhatást és egy új életet kínáltak hajléktalan embereknek a 25 éves Diótörés Alapítvány munkatársai. Pénteken zárult a szervezet „Elsőként lakhatás...” elnevezésű programja Tabon, melyet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásából valósítottak meg. Vasas Luca szakmai vezető, az alapítvány munkatársa lapunknak elmondta, négy év alatt 25 fedél nélküli emberrel dolgoztak együtt, lakhatáshoz segítették őket és több szolgáltatást is nyújtottak nekik. 

– Az ország több pontjáról gyűjtöttünk össze olyan hajléktalanokat, akik valamilyen függőségben szenvedtek és pszichiátriai problémájuk is volt – mondta Vasas Luca. – A programban 19 és 64 év közötti férfiak vettek részt. Első lépésként szállást biztosítottunk nekik a lullai Diófa otthonban és csak ezután kezdtük el motiválni őket arra, hogy kezdjenek valamit az életükkel. Foglalkoztatási segítséget adtunk nekik, voltak egészségfejlesztési programok, pszichiátria és addiktológiai konzultációk, valamint csoportos foglalkozások is – tette hozzá a szakmai vezető. 

Vasas Luca kiemelte, a programnak köszönhetően sokaknak javult az egészségi állapota és a jogi helyzete, több problémás rendőrségi ügyet sikerült rendezniük, hivatalos foglalkoztatásban vettek részt és bejelentett munkahelyen dolgoztak. A program szakmai vezetője hangsúlyozta, a program után sem engedik el az emberek kezét. Igyekeznek az otthontól független lakhatási lehetőséget keresni nekik, azonban már most vannak olyan gondozottjaik, akik biztosan ki tudnak bérelni maguknak egy-egy szobát. Vasas Luca hozzátette, a tabi programzáró esemény után a résztvevők ellátogattak a 20 éves lullai otthonba, ahol állami gondozott hajléktalan emberekkel foglalkoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában