Főhadiszállás

2022.06.08. 19:09

Biztonságot ad a bázis a balatoni gyemekmentőknek

Átadták a balatonlellei Gyermekmentési Pont új épületét szerdán. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke az ünnepségen elmondta, a koronavírus-járvány és az építőiparban tapasztalható áremelkedés megnehezítette a dolgukat, de a felajánlásoknak köszönhetően elkészülhetett a korszerű ingatlan.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A 140 négyzetméteres állomáshelyen ambuláns vizsgálót, fedett mentőbeállót, autótöltési lehetőséget, mosót, raktárt, a személyzet számára kényelmes pihenőszobákat, valamint a dolgozók családtagjainak vendégszobát alakítottak ki. 

Gesztes Éva a Somogyi Hírlapnak elmondta, a beruházás az alapítványnak mindösszesen 75 millió forintba került, melyet az egy százalékos felajánlásokból, valamint cégek és magánszemélyek adományaiból finanszíroztak. A költségek ténylegesen azonban ennél jóval magasabbak voltak, de többen is ingyen végeztek el egy-egy munkafolyamatot. 

Fotók: Lang Róbert

A gyermekmentő pont munkatársai Balatonlelle és 60 kilométeres körzetében dolgoznak már 15 éve. Nemcsak a gyerekeknek, szükség esetén felnőtteknek is segítséget nyújtanak. A nyári szezonban mintegy 30 dolgozó váltja egymást. A mentési pont június 15-től augusztus végéig működik a Balatonon, ez idő alatt átlagosan 300 esetet látnak el. 

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója a szerdai épületavatáson elmondta, munkatársai évente több mint 1 millió 200 ezer esethez vonulnak országszerte, ebből 40 ezerszer gyermekeknek nyújtanak segítséget. Kiemelte, valamennyi mentőegységnek készen kell állnia kisgyermekek, vagy akár újszülöttek ellátására is, de nagy könnyebbség, hogy vannak speciális gyermekmentő egységek, amelyek szükség esetén a legmagasabb szintű szakellátást tudják nyújtani. 

Ács Balázs, a Gyermekmentési Pont főtámogatója, a Masterplast Nyrt. alelnöke elmondta, évek óta támogatják az alapítványt. Az új épülethez az általuk forgalmazott és gyártott építési anyagokat ingyenesen biztosították. 

Mérföldkő a Pont

Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, a balatonlellei Gyermekmentési Pont átadása egy fontos mérföldkő. Az új állomáshelynek köszönhetően az eddigieknél is nagyobb biztonságban pihenhetnek a családok a Balatonnál, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy gyermekeik szükség esetén a legrövidebb idő alatt megkapják a legmagasabb szintű orvosi ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában