Balaton-átevezés

2022.06.26. 17:30

Családias légkörben evezhették át a Balatont

Immáron tizenegyedik alkalommal rajtolt el a Klasszikus Balaton-átevezés Fonyódról. A Klasszikus szó sem véletlenül került az esemény nevébe. Hiszen míg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által is támogatott átevezés átköltözött Zamárdiba, addig a fonyódiak közül többen gondolták úgy, hogy egy ilye esemény a településtől mindig is elválaszthatatlan marad.

Barkóczy László

Fotó: Nemeth_Levente

– Ilyen hosszú ideig, mindig egy adott helyen megrendezve még sosem volt átevezés a Balatonon – magyarázta a névválasztás további részleteit Lehel László, az esemény főszervezője. – Így méltán érdemelte ki a mi rendezvényünk a „klasszikus” kifejezést.

A balatoni kisváros közösségének kezdeményezését, és az ebből hagyománnyá váló sporteseményt emeli ki a legfőbb különbségként a többi átevezéstől a főszervező. Véleménye szerint ez egy olyan érték, melyet mindenképpen meg szeretnének őrizni, illetve a hagyományt folytatni.

Az eseményre már reggeltől érkeztek a fonyódi kutyás strandra vízi járműveikkel a Balatonon átkelni szándékozók. Kajakkal, kenuval, de a most divatos SUP-pal is sokan vízre szálltak. Különleges járműből is akadt pár: volt, aki a horgászcsónakjával, vagy lábbal taposós SUP-pal vette az irányt Badacsony felé. A lényeg az volt, hogy emberi erővel hajtott vízi alkalmatossággal lehetett csak útra kelni.

 

– A klasszikus, Fonyód - Badacsony - Fonyód távra neveztek a legtöbben – folytatta Lehel László. – De kibővítettük a lehetőségeket, és meghirdettünk egy félmaratoni távot is. Ez, ahogy a neve is mutatja 21 km, az átevezés közel 10 km-vel szemben. Itt először a déli part mentén kellett 12 km-t evezniük a versenyzőknek, majd utána vághattak csak neki az átevezés távjának.

Közel kétszáz résztvevő indult el a nem mindennapi megmérettetésen. Lehel László elmondása szerint, ennek egyrészt örültek is, hisz így tudták biztosítani az eseménynek azt a családias légkörét, amit mindig is nagyra becsültek. Másrészt viszont számítottak is rá, hogy kevesebben jelentkeznek erre a versenyre a szokásosnál. Hiszen megváltoztatták az esemény megszokott időpontját, a megszokott nyárvégi dátum helyett, most mintegy szezonnyitónak tervezték az eseményt.

– Egy új időpont bevezetése, mindig megroppantja egy kicsit a mezőnyt – magyarázta a főszervező. – Ez most nálunk is így volt. De mivel ezután mindig mi szeretnénk rendezni a balatoni evezős szezon nyitányát, így elfogadtuk ezt a részvételi létszámot is. Évek múlva úgyis visszaáll a megszokott jelentkezőszám.

A túra-versenyen nem az időeredmény számított, ki-ki magának mérhette az idejét a versenytávok valamelyikén. De minden kategóriában az első három helyezettet a szervezők éremmel és oklevéllel díjazták.

– Nagy sikereket várunk, ettől az új alapokra helyezett versenyünktől – mondta el Lehel László. – De az augusztus 20-i hétvégén is tartunk itt Fonyódon egy másik evezős eseményt. Az viszont egy nehéz maratoni táv lesz, 45 km-t kell evezniük majd az indulóknak. Oda elsősorban gyakorlott, vagy profi sportolókat várunk, mintsem lelkes amatőröket, hisz az már egy nagyon komoly táv lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában